Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Lesz vizünk Magyarországon 20-30 év múlva?


Nem tudni, hogy kiket javasolt a kormány az Integritás Hatóság élére. Orosz és török barátai miatt késlekedik a magyar kormány a NATO-bővítés ügyében. Csak ízelítő volt a klímaváltozás miatt várható jövőből az eddigi élelmiszer- és energiaár növekedés és a pandémia. A budapesti német nagykövet Twitter-en üzent Schmidt Máriáéknak. Brüsszelben új intézmény terjeszti a magyar kormány propagandát. Az Országos Bírói Tanács levelet írt a budapesti amerikai nagykövetnek. Ezek voltak a hosszú hétvége legfontosabb hírei.

Titkolózás az új korrupciós hivatal körül

A kormány új korrupcióellenes hivatala, az Integritás Hatóság vezetőjelöltjei többségükben nem vállalják a nevüket. Az jelentkezők közül 5 pályázatot találtak csak érvényesnek, e pályázók közül hárman viszont nem járultak hozzá a nevük nyilvánosságra hozatalához. A bírálók közül közben az egyikük kilépett. A végső döntést a hatóság vezetőjének a személyéről majd a kormány egyik megbízható embere, Windisch László ÁSZ-elnök hozza meg, ismeretlen kritériumok alapján.

Orosz és török barátai miatt késlekedik a magyar kormány a NATO-bővítés ügyében

A magyar tisztviselők jelezték, hogy november végén szavaznak erről, akkor jutnak ehhez a ponthoz a törvényalkotási folyamatban. Ezzel szemben a brüsszeli és a másutt is terjedő spekulációk másik három indokra utalnak: először is Budapest arra használja a késedelmet, hogy nyomást gyakoroljon Stockholmra és Helsinkire, hogy hagyják jóvá az EU-s pénzek továbbítását Budapestnek. A magyar húzódozást Moszkva felé küldött jelzésnek is kell tekinteni, ami azt jelzi, hogy Magyarország továbbra is a Kreml legnagyobb barátja a nyugati blokkon belül. Ráadásul mindezt Törökországgal való szolidaritásból is teszi a magyar kormány.

Hogy fog kinézni Magyarország klímája húsz-harminc év múlva?

Erről is beszélgettünk Ürge-Vorsatz Diána fizikussal, éghajlatkutatóval, a CEO, a Közép-Európai Egyetem Környezettanszékének professzorával. Szerinte “itt már nem arról van szó Nyugat-Európában vagy Magyarországban, hogy egy kicsit feljebb tekerjük a légkondit. Hanem arról szól, hogy tönkremehet a termés, jelentősen megnő a halálozás. Vízhiány lép fel. Esetleg energiatermelési problémák lesznek. Jelentősen megnőnek az energia-, és élelmiszerárak.”

Egy másik, kapcsolódó cikkünkben írtunk arról, hogy az Európai Bizottság szerdán szigorúbb törvényi korlátokat javasolt az egészségre káros szennyezett levegőre, és olyan szabályokat, melyek alapján a gyógyszer- és kozmetikai cégek fizetnének a termékeik révén szennyezett víz megtisztításáért.

Óvóhelyek, munkaerő, hamis GDP

A háború Európa-szerte újraélesztette a félelmeket egy lehetséges atomháborútól. A lengyel kormány októberben elrendelte az országban található 62 000 légvédelmi óvóhely feltérképezését és leltárba vételét. Fotógalériával mutattuk be, hogy néznek ki most az óvóhelyek több európai országban.

„Magyarországon semmi nem változott húsz év alatt” címmel négy ausztriai magyar munkavállaló történetét ismerteti a Szabad Európa Szabad oldal rovatában megjelent cikkünk. A budapesti szerkesztőségünk partner lapja, a Nyugat.hu által jegyzett írásban néhány munkavállaló elmeséli, miért és hogyan kezdtek el dolgozni a határon túl, miben látják a különbséget a két ország között.

Minél kevésbé demokratikus egy ország, átlagosan annál inkább hazudnak a GDP-növekedésükről - ez derül ki egy új, az éjszakai fények erősségét és a gazdaság fejlettséget összevető kutatásból, amihez szerkesztőségünk jól értelmezhető ábrákat készített. A tanulmány Magyarország kapcsán is talált némi felfelé torzítást. Az olyan diktatúrák, mint Kína vagy Kazahsztán kapcsán az derült ki az új kutatásból, hogy az elmúlt évtizedekben jelentett GDP-növekedésük harmada csak papíron létezhetett.

Az elmúlt 24 óra fontos híre volt még, hogy új, brüsszeli székhelyű intézettel kezd – adófizetői forintokból – imázs javító kampányba a Fidesz. Az intézmény létrehozója a kormány által milliárdokkal kitömött Mathias Corvinus Collegium, amiről és a kapcsolódó szervezetekről nemrég két cikkben is (itt és itt) részletesen írtunk.

A budapesti német nagykövet a Twitteren közzétett videóban mondott ellent Schmidt Máriának: mint a Telex megírta, Julia Gross Berlinben élő férje által felvett felvételeken igyekezett bizonyítani, hogy Németország igenis él és működik. Schmidt ugyanis korábban egy interjúban azt mondta Bayer Zsoltnak, hogy Németország már nem is létezik.

Az Origo.hu arról a botrányról ír, ami azért robbant ki, mert két magyar bíró az új budapesti amerikai nagykövettel egyeztetett. A bírák egyike a Twitter-oldalán közzétette azt a levelet, amit az Országos Bírói Tanács küldött az ügy miatt David Pressman nagykövetnek.

Jó hírolvasást kívánok!

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG