Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Oroszország és Magyarország demokráciaindexe esett tavaly a legnagyobbat a régióban


A Freedom House logója
A Freedom House logója

Folytatódott a hazai visszafejlődés, Albánia szintje alatt a magyar demokrácia. Oktatáskutató: A helyzet még annál is rosszabb, mint amilyennek látszik. Az Európai Bizottság is rajta van a magyar embercsempészügyön.

Folytatódott a hazai visszafejlődés, Albánia szintje alatt a magyar demokrácia

A hidegháború óta semmi nem jelentett akkora veszélyt a térség békéjére, az emberek szabadságára és a demokráciára, mint az orosz kormány ukrajnai támadása – áll a Freedom House éves régiós értékelésében. A legelismertebb demokráciaindex készítői alapján Oroszország és Magyarország hozta össze a legnagyobb éves zuhanást tavaly, de eltérő okokból. A magyar demokratikus intézményeket mostanra az albán vagy montenegrói rendszernél is gyengébbnek értékelték.

Oktatáskutató: A helyzet még annál is rosszabb, mint amilyennek látszik

Az egyetemre jelentkező mintegy 126 ezer fiatal közül kevesebb mint 1600-an jelöltek meg első helyen osztatlan tanári képzést, miközben egyre nagyobb a tanárhiány, nem lesz, aki pótolja a nyugdíjba menő pedagógusokat és a pályaelhagyókat. Egy oktatáskutató szerint az utóbbi tizenkét évben fokozatosan és brutálisan romlott a helyzet, a pedagógusképzésre jelentkezők alacsony száma is ezt igazolja.

Brüsszel is rajta van a magyar embercsempészügyön

Az Európai Bizottság felvilágosítást kért a magyar hatóságoktól az embercsempészetért börtönbüntetésre ítélt külföldiek szabadon engedéséről. A brüsszeli testület szóvivője hangsúlyozta, hogy a tagállamok kötelesek visszatartó erővel bíró büntetést kiszabni az embercsempészetért.

Elfogadta a parlament a Btk. enyhítését rágalmazás és becsületsértés esetében

Az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta azt a törvénymódosítást, amely dekriminalizálja a rágalmazást és a becsületsértést a sajtóban. Ellenzéki képviselők szerint a javaslat alkotmányellenes és csak a kormánypropagandát védi.

Újabb szélsőjobbos rendezvény lesz Csókakőn, ezúttal már az önkormányzat támogatásával

Betyárnapot rendeznek Csókakőn ezen a hétvégén Pokolgép-koncerttel és betyárszobor-avatással. A település fideszes polgármestere korábban ellenezte a május első hétvégéjén megtartott, szintén szélsőjobbos European Fight Night nevű rendezvényt, a mostani alatt viszont már az önkormányzat is szerepel a támogatók között.

Völner Pál továbbra is tagadja, hogy pénzt kapott volna Schadl Györgytől

A volt igazságügyi államtitkár meghallgatásával folytatódott kedden az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének számító Schadl–Völner-per tárgyalása a bíróságon. Völner Pál továbbra is tagadja a kenőpénz elfogadását, szerinte ő csak segítőkész volt a végrehajtói kar vezetőjével.

Munkaerőhiány Kecskeméten: több cég várja a távol-keleti dolgozókat

A Mercedes-gyár jövőbeli bővülése fokozhatja a munkaerőhiányt Kecskeméten és térségében. Egyes helyi cégek ma már egyértelműen a Fülöp-szigeteki, indiai, indonéz vagy kirgiz munkavállalók alkalmazásában látják a megoldást a toborzási kihívásokra. Ezek a dolgozók azért is népszerűek, mert körükben sokkal alacsonyabb szintű a fluktuáció, míg a magyarok egy része akár pár hónap után is felmond.

Hogy tartja meg népszerűségét a gazdasági bajok ellenére a török elnök?

A török népet és gazdaságot egekbe szökő infláció sújtja, sokan még mindig csak próbálnak talpra állni a februári pusztító földrengés után, amelyen tovább rontott a kormány lassú reakciója. Ennek ellenére az egyre inkább tekintélyelvű hajlamokat mutató, populista Recep Tayyip Erdoğan erős favoritként fut neki az elnökválasztás második, most vasárnapi fordulójának. De mégis mi magyarázza húsz éve tartó, hosszú hatalmát, illetve széles körű vonzerejét?

Amit még tudni érdemes

Aggódik az Európai Parlament, nem kér a soros magyar EU-elnökségből (Népszava)

Alkalmatlan az Orbán-kormány az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségére, amelyet az eredeti tervek szerint 2024 második felében töltene be – erről fogadhat el állásfoglalást az Európai Parlament.

Orbán Viktor nem enged, negyedszer is vétózik a Norvég Alap miatt (Népszava)

Magyarország ismét meggátolja, hogy közös közleményt fogadjanak el az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó országok találkozóján.

Eddig 606 elítéltet eresztettek szélnek a magyar börtönökből a fogva tartott 2636 embercsempész közül (24.hu)

Ám a BvOP tájékoztatása szerint már csak 202 további rab elengedése várható, a többiek ugyanis nem csak embercsempészet miatt ülnek.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG