Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: orvosi átvezénylés, közmunka és a kiút lehetősége, börtönből a kirgiz kormány élére


3 Perce Logo - use this for frontpage pls
3 Perce Logo - use this for frontpage pls

A három legfontosabb hírünk héfő reggel: az orvosok átvezénylésének lehetősége még alakítható, milyen jövője lehet az amerikai-ukrajnai kapcsolatoknak, börtönből érkezett a kirgiz kormány új vezetője.

Az átmeneti átvezénylés lehetősége nagy meglepetést okozott az orvosi béremelésről szóló megegyezés törvénybe öntött formájában. A Szabad Európának nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint ez a kitétel nem marad meg így, részletszabályokkal még át lehet alakítani. Kiss Norbert úgy látja, a béremelés finanszírozása valószínűleg a működő teljesítményfinanszírozási rendszerbe épül be. Mint fogalmazott, nem lenne szabad, hogy az önkormányzatoknak plusz terhet jelentsen a rendelőikben dolgozó orvosok béremelése, és a házirovosoknak is meg kellene ragadniuk az alkalmat a saját helyzetük rendezésére.

"Mit lopnál először, ha nincstelen lennél? Wifit, kaját, az erdőből fát?"
Közelről ismeri a nélkülözők világát Szelfi című podcast sorozatunk e heti vendége. Sok kezdeményezése közül kiemelkedik, amelyikben budapesti önkéntes gimnazistákkal vitt táborozni szegény gyerekeket. A közmunkában nem látja a kiút lehetőségét, szerinte az csak konzerválja a szegénységet. Tóth Ákos, az Age of Hope alapítója arról is beszélt, hogy miről álmodnak a nyomorban élő gyerekek.

„Az én személyes értékrendem és ízlésvilágom szerint semmiféle könyvet nem égetünk, nem darálunk” – mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a hvg.hu-nak. Ugyanakkor szerinte ha valaki úgy gondolja, hogy Dúró Dóra a könyvdarálással túlment a véleménynyilvánítás elfogadható határán, az tegyen feljelentés, foglalt állást a szélsőjobbos politikai akcióról. Az intézményvezető egy korábbi nyilatkozatához hasonlóan ismét előzetes egyeztetés nélkül még közlés előtt kirakta az interjút a Facebook-oldalára.

Kormánybiztos közvetít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult patthelyzetben. Káel Csaba meghívta az érintetteket egy formális beszélgetésre, ezen az oktatók és a hallgatói önkormányzat delegációja is részt vesz - tudta meg 24.hu. A mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kezdeményezése azután érkezett, hogy a diákok ismét megakadályozták az egyetem élére kinevezett kancellár belépését az épületbe.

Börtönből a kormány élére
A hétvége is hozott fordulatot a kirgizisztáni válságban. Szadir Dzsaparov pár napja még börtönben ült, vasárnap pedig már rendkívüli szavazáson választotta miniszterelnöknek a kirgiz parlament, igaz a voksolás körül akadnak kérdőjelek. Ráadásul a politikus előélete és megítélése egyaránt vitatott. Korábban elnöki tanácsadóként vált ismertté, akkori felettesét, Kurmanbek Bakiev államfőt 2010-ben viszont szintén tüntetésekkel kényszerítették lemondásra.

Korán kezdődött az amerikai elnökválasztás kampánya, az év elején a figyelem középpontjába került ügy szálai Ukrajnába vezettek. A Donald Trump elnök elleni februári vádeljárásban – melynek során a demokrata többségű Képviselőház megvádolta, a republikánus többségű Szenátus pedig felmentette az elnököt – a legfontosabb állítás az volt, hogy Trump “hivatali jogkörét felhasználva nyomást gyakorolt” a kijevi kormányra, hogy “az ő érdekében beavatkozzon egy amerikai választásba”. Elemzésünk azt latolgatja, milyen jelenleg az Egyesült Államok politikája a 44 millió lakosú európai országgal, és ez hogyan változhat a választások után.

Végezetül infografikánkat ajánlom figyelmébe, amelynek az elkészítéséhez az idei Nobel-békedíjjal adta az ötletet. Idén az ENSZ égisze alatt működő Világélelmezési Program munkáját ismerték el, mi pedig megmutatjuk az éhezők eloszlását világszerte.

Nyugodt napot kívánok,
Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG