Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: orvosi átvezénylés, közmunka és a kiút lehetősége, börtönből a kirgiz kormány élére


3 Perce Logo - use this for frontpage pls

A három legfontosabb hírünk héfő reggel: az orvosok átvezénylésének lehetősége még alakítható, milyen jövője lehet az amerikai-ukrajnai kapcsolatoknak, börtönből érkezett a kirgiz kormány új vezetője.

Az átmeneti átvezénylés lehetősége nagy meglepetést okozott az orvosi béremelésről szóló megegyezés törvénybe öntött formájában. A Szabad Európának nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint ez a kitétel nem marad meg így, részletszabályokkal még át lehet alakítani. Kiss Norbert úgy látja, a béremelés finanszírozása valószínűleg a működő teljesítményfinanszírozási rendszerbe épül be. Mint fogalmazott, nem lenne szabad, hogy az önkormányzatoknak plusz terhet jelentsen a rendelőikben dolgozó orvosok béremelése, és a házirovosoknak is meg kellene ragadniuk az alkalmat a saját helyzetük rendezésére.

"Mit lopnál először, ha nincstelen lennél? Wifit, kaját, az erdőből fát?"
Közelről ismeri a nélkülözők világát Szelfi című podcast sorozatunk e heti vendége. Sok kezdeményezése közül kiemelkedik, amelyikben budapesti önkéntes gimnazistákkal vitt táborozni szegény gyerekeket. A közmunkában nem látja a kiút lehetőségét, szerinte az csak konzerválja a szegénységet. Tóth Ákos, az Age of Hope alapítója arról is beszélt, hogy miről álmodnak a nyomorban élő gyerekek.

„Az én személyes értékrendem és ízlésvilágom szerint semmiféle könyvet nem égetünk, nem darálunk” – mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a hvg.hu-nak. Ugyanakkor szerinte ha valaki úgy gondolja, hogy Dúró Dóra a könyvdarálással túlment a véleménynyilvánítás elfogadható határán, az tegyen feljelentés, foglalt állást a szélsőjobbos politikai akcióról. Az intézményvezető egy korábbi nyilatkozatához hasonlóan ismét előzetes egyeztetés nélkül még közlés előtt kirakta az interjút a Facebook-oldalára.

Kormánybiztos közvetít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult patthelyzetben. Káel Csaba meghívta az érintetteket egy formális beszélgetésre, ezen az oktatók és a hallgatói önkormányzat delegációja is részt vesz - tudta meg 24.hu. A mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kezdeményezése azután érkezett, hogy a diákok ismét megakadályozták az egyetem élére kinevezett kancellár belépését az épületbe.

Börtönből a kormány élére
A hétvége is hozott fordulatot a kirgizisztáni válságban. Szadir Dzsaparov pár napja még börtönben ült, vasárnap pedig már rendkívüli szavazáson választotta miniszterelnöknek a kirgiz parlament, igaz a voksolás körül akadnak kérdőjelek. Ráadásul a politikus előélete és megítélése egyaránt vitatott. Korábban elnöki tanácsadóként vált ismertté, akkori felettesét, Kurmanbek Bakiev államfőt 2010-ben viszont szintén tüntetésekkel kényszerítették lemondásra.

Korán kezdődött az amerikai elnökválasztás kampánya, az év elején a figyelem középpontjába került ügy szálai Ukrajnába vezettek. A Donald Trump elnök elleni februári vádeljárásban – melynek során a demokrata többségű Képviselőház megvádolta, a republikánus többségű Szenátus pedig felmentette az elnököt – a legfontosabb állítás az volt, hogy Trump “hivatali jogkörét felhasználva nyomást gyakorolt” a kijevi kormányra, hogy “az ő érdekében beavatkozzon egy amerikai választásba”. Elemzésünk azt latolgatja, milyen jelenleg az Egyesült Államok politikája a 44 millió lakosú európai országgal, és ez hogyan változhat a választások után.

Végezetül infografikánkat ajánlom figyelmébe, amelynek az elkészítéséhez az idei Nobel-békedíjjal adta az ötletet. Idén az ENSZ égisze alatt működő Világélelmezési Program munkáját ismerték el, mi pedig megmutatjuk az éhezők eloszlását világszerte.

Nyugodt napot kívánok,
Vovesz Tibor

XS
SM
MD
LG