Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szakértő: politikai okai lehetnek az akkugyár-beruházásoknak, semmi nem adott Magyarországon hozzájuk


Munkagépekkel talaj-előkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban, Debrecen közelében 2023. február 23-án
Munkagépekkel talaj-előkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban, Debrecen közelében 2023. február 23-án

Axel Friedrich az akkugyárakról: Az autólobbi Magyarországon erősebb, mint Németországban. Ezrével ragadhatnak Szlovákiában a migránsok. Kecskeméti fideszes körhöz kerül a Nemzeti Vágta állami támogatásának jelentős része.

Az autólobbi Magyarországon erősebb, mint Németországban – Axel Friedrich az akkugyárakról

Politikai, szabályozási és anyagi okai is lehetnek annak, hogy Magyarországon tömegesen valósulnak meg akkumulátoripari beruházások, miközben semmi nem adott az akkumulátorgyártáshoz – mondta a Szabad Európának adott interjúban a német szövetségi környezetvédelmi ügynökségnél több mint húsz éven át dolgozó Axel Friedrich. A nemzetközileg elismert szakember szerint az autóipar lobbiereje Magyarországon erősebb, mint Németországban, a magyar kormány pedig különösen bőkezű.

Ezrével ragadhatnak Szlovákiában a migránsok

Rengeteg menekült és bevándorló jutott át sikerrel a magyar–szlovák határon, ahol – Magyarországgal ellentétben – egyből a rendőröket keresték. A helyiek szerint nagy baj nem történt eddig, azonban a közbiztonság romlik, és a közelgő hideg a migránsokat is veszélyezteti. A héten északi szomszédunkban jártunk a Szabadon stábjával, hogy megtudjuk, mi lesz azokkal a menekültekkel, akik Magyarországon még átjutottak, de a záródó határok miatt Szlovákiát már nem biztos, hogy el tudják hagyni.

Kecskeméti fideszes körhöz kerül a Nemzeti Vágta állami támogatásának jelentős része

Egykori fideszes országgyűlési képviselő (jelenleg polgármester) és testvére, valamint a kormánypárttal kitűnő viszonyt ápoló művészek és vállalatvezetők is fellelhetők a Nemzeti Vágta szervezésében részt vevők között, valamint persze néhány érdekes szerződés és „közbeszerzés”. A magyar lovassport állami támogatásának visszásságait bemutató cikksorozatunk harmadik része.

Több mint százezer szavazóval zárulhat az alternatív oktatási népszavazás

Vácon ellopták a sátrukat, a közterület-felügyelők is akadékoskodtak, illetve az időjárás sem kedvezett a hétfőn lezárult, nyolc napon keresztül tartó alternatív oktatási népszavazásnak. A 7IGEN elnevezésű alternatív népszavazást szervező Egységes Diákfront és aHang szerint átlépheti a százezret a résztvevők száma.

Megkezdődnek a bírósági meghallgatások a Donald Trump kizárását célzó keresetek ügyében

Új szakaszba lép az eljárás, amelynek célja az előző amerikai elnök eltiltása a következő évi választástól az alkotmány felkelési záradéka alapján, amelynek értelmében nem tölthet be választott posztot, aki lázadásban vett részt az Egyesült Államok ellen.

Izrael kiterjesztette szárazföldi hadműveletét Gázában

Az izraeli hadsereg alakulatai hétfőn mélyebben behatoltak az övezet északi és középső részén, míg az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a légicsapások miatt veszélyben vannak a kórházak, ahol a sebesültek mellett menedéket kereső civilek tízezrei tartózkodnak.

A figyelmeztetések ellenére több helyen is tüntettek Iránban egy diáklány halála után

Kormányellenes demonstrációkat tartottak több városban is az iszlám köztársaságban, miután nemrég vitatott körülmények között meghalt a 16 éves Armita Garavand egy hónap kómában töltött idő után, sokak szerint a rettegett erkölcsrendészet tagjainak verése következtében.

Amit még tudni érdemes

„Csak szétkenjük a baktériumot az egész kórházban” – miért terjednek a veszélyes kórházi fertőzések Magyarországon? (Direkt36)

„Ma nincs következménye, ha egy osztályon egy orvosnak több szeptikus szövődménye van. Szégyen, hogy Magyarországon ilyen sokan halnak bele szepszisbe. És ez szörnyű halál” – mondta dr. Hegedűs Zsolt ortopéd szakorvos, aki gyakran beszél nyilvánosan a kórházi fertőzések elleni harc fontosságáról, és rossz véleménnyel van a magyar infekciókontroll színvonaláról.

Állami támogatásból vett dobogókői telket a Kitörés túra szervezője, de senki sem árulja el, hol épül fel a turistaház (24.hu)

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet nem csupán hetvenmillió forint turisztikai támogatást kapott, de a Miniszterelnökség alá tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő is segítette őket 85 millió forinttal.

Kényszerpályára került a vita a kormány és Brüsszel között az uniós forrásokról (Portfolio)

Most már gyakorlatilag csak politikai hibák vezethetnek oda, hogy legalább a kohéziós forrásokat ne oldják fel a közeli jövőben. Csakhogy ehhez a limithez már elég közel volt Orbán Viktor kínai találkozója Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint újabb, Brüsszel ellen megfogalmazott kijelentései.

A Hamász terrortámadásának magyar állampolgárságú áldozata is van (Hetek)

Egy másik magyar–izraeli tinédzser lányt és édesanyját is elhurcolt Gázába a Hamász. A szintén magyar–izraeli édesapáról sajnos a támadás óta nincs hír, eltűntként tartják számon. A hozzátartozóktól úgy értesült a lap, hogy a terrortámadásnak magyar állampolgárságú áldozata is van.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG