Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Persze, jó volna, ha lenne” – Úgy tűnik, szándékosan véreztették ki az alsóújlaki iskolát


A bezárt alsóújlaki iskola 2023. szeptember 1-jén
A bezárt alsóújlaki iskola 2023. szeptember 1-jén

Idén szeptembertől nem lesz tanítás egy hatszáz fős, Vas vármegyei település, Alsóújlak megmaradt iskolájában. Az elmúlt években a nemrég részben felújított intézményben összevont évfolyamokkal oktattak. Az egyik oda járó gyermek édesanyja nemrég egy országosan ismertté lett, kétségbeesett Facebook-bejegyzésben keresett tanítót ebbe az iskolába, mert egy pedagógus távozása miatt mostantól szünetelteti működését az intézmény.

A 8-as főút mellett, Vasvár közelében található Vas megyei Alsóújlakon hatszázan laknak. Az utóbbi napokban sikerült bekerülniük az országos hírekbe, bár erre nem nagyon vágytak.

Egy kétségbeesett helyi szülő tanítót keresett a település összevont, 1.–4. osztályos iskolájába, mondván, ha nem lesz, az iskola szeptembertől szünetelteti működését.

„Alsóújlakon működő, 1.–4., összevont osztályos iskolánk pedagógushiány miatt szünetelésre kényszerül szeptembertől. Az utolsó reménysugárba kapaszkodva arra szeretnélek kérni bennetek, akinek van ismerőse (akár frissen végzett), vagy tudna ajánlani valakit, aki szívesen tanítana egy alsó tagozatos, családias, imádnivaló, csupaszívvel teli gyerekekkel rendelkező iskolában, jelentkezzen!”

A bejegyzést sokan megosztották, de később a szerzője eltávolította, mert – mint a Nyugat.hu kérdésére fogalmazott – „időközben a bizonytalan helyzet miatt több szülő úgy döntött, hogy másik iskolába viszi a gyereket, így tárgytalan a bejegyzés”.

A Nyugat.hu elküldte az iskola működésének felfüggesztésére vonatkozó kérdéseit a szombathelyi tankerületnek, de nem kaptak választ

A lap kérdésére egy másik helyi így kommentálta az iskola ügyét:

„Ez egy jó falu, itt az óvoda, a játszótér, megújult a polgármesteri hivatal, működik a posta, jó a kultúrház. Nagyon illene a sorba az iskola, amire szintén sok pénzt költöttek az utóbbi években.”

Hallgat a tankerület

A Nyugat.hu ismét a tankerülethez fordult, hogy tisztázzák a kis iskola ügyét, de a hivatal ekkor sem válaszolt. A település polgármesterét telefonon és személyesen is megpróbálta elérni a lap. Kántorné Varga Mónikát a polgármesteri hivatalban személyesen is keresték, de azt az információk kapták, hogy szabadságon van.

A falubeliekkel és Vas megyei tanárokkal történt beszélgetés során a következő bontakozik ki: a vasvári iskola egyik tanítója elment Szombathelyre dolgozni, így pótolni kellett. Ezt oldották meg a mindössze két tanítót foglalkoztató alsóújlaki iskolából, amely a vasvári iskola tagintézménye.

  • A tankerület már nyár elején meghirdette az állást (a felhívást a polgármester saját Facebook-oldalán is megosztotta) július 4-i határidővel, de nem volt jelentkező.
  • A híressé vált Facebook-bejegyzés nyomán érkeztek ugyan jelentkezők az állásra, de ekkor már késő volt.

Egyrészt a szülők már másik iskolákba íratták a diákokat – ami teljesen érthető a bizonytalan helyzet miatt –, másrészt a tankerület ekkorra elengedte az alsóújlaki iskola kezét. A 13-14 tanulóval működő minitagintézmény működtetése sok pénzbe kerül, az innen felszabaduló tanítók és diákok jól jönnek máshol.

Alsóújlak légi felvételen
Alsóújlak légi felvételen

Jó volna, ha lenne iskola

„Persze, jó volna, ha lenne” – mondták lapunknak a helyiek, akiket az iskoláról kérdeztünk. Szerintük nagy segítség volt a szülőknek, hogy a gyerekeknek – és a szülőknek – nem kellett Vasvárra vagy Rumba ingázniuk, annál is inkább, mert a tömegközlekedés igencsak nehézkes.

A helyiek elmondása szerint az elmúlt években komoly fejlesztések voltak az iskolában: új étkezde és tornaterem létesült, megújult a fűtési rendszer. Ha ezek után végleg bezárják az iskolát, akkor mindez szerintük kidobott pénz volt az amúgy is nagy forráshiánnyal küszködő közoktatási rendszerben.

Hiába kérdeztük a Szombathelyi Tankerületi Központot, nem tudtuk meg, mi alapján születtek a döntések. Korábban nyílt titok volt, hogy a kormány abban gondolkodott: iskolaközpontokat hoz létre, és iskolabuszokkal oldja meg a tanulók utaztatását. Ezen iskolák fejlesztése el is kezdődött Vas megyében is, de aztán – vélhetően politikai okok miatt – nem mertek hozzányúlni a rendszerhez, hiszen minden település és minden polgármester ragaszkodik az iskolájához.

Mindezek tükrében úgy néz ki, hogy az újlaki iskola története legalább annyira szól a kisiskolák helyzetének rendezetlenségéről, mint a tanárhiányról.

Vas megyében nincs drámai pedagógushiány

„Úgy tudom, Vas megyében szeptember 1-jén minden iskolában elindul a tanítás, drámai pedagógushiányról tehát nem beszélhetünk, feszült helyzetről viszont igen” – mondta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezete területi elnöke.

Mitre-Károlyi Mária hozzátette: a tanároknak jelenleg mintegy tíz százaléka nyugdíjas, ami részben annak köszönhető, hogy az új szabályozás lehetővé teszi a nyugdíjasok teljes munkaidőben való alkalmazását.

Szerinte Vas megyében a tankerületek általában sikeresen foltozzák be a tanárhiányból adódó alkalmi lyukakat, a nehézségek rendszerint abból adódnak, ha egy tanár hosszabb ideig beteg. A helyzetet tovább rontják a tanév során nyugdíjba vonulók – mondja a megyei elnök, aki emlékeztet arra, hogy teljesen tiszta kép csak szeptember 15. után rajzolódik ki, a pedagógusoknak ugyanis eddig a napig kell jelezniük, hogy maradnak-e, vagy távoznak a pályáról.

A bezárt iskola 2023. szeptember 1-jén
A bezárt iskola 2023. szeptember 1-jén
Józing Antal írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG