Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A felnőttháziorvosi ügyeletek nyolcvan százaléka megszűnik Pest megyében


Török Péter bicskei háziorvos egyik páciensével konzultál Kossuth téri rendelőjében 2021. március 26-án (képünk illusztráció)
Török Péter bicskei háziorvos egyik páciensével konzultál Kossuth téri rendelőjében 2021. március 26-án (képünk illusztráció)

Átalakítják a háziorvosi ügyeleti rendszert Pest megyében. A több mint ötven ügyeleti pontból tizenegy marad, ahol egész éjjel lesz ellátás. Az 1,3 milliós Pest megyében három városban lesz házi gyermekorvosi ügyelet: Vácon, Érden és Cegléden – értesült az RTL Klub Híradója. Fejér megyében is megváltozik jövő hónaptól az ügyeleti ellátás.

A tudósítás szerint februártól Pomázról negyven kilométert kell utazniuk a szülőknek, ha éjjel orvoshoz akarják vinni a gyereküket, ha pedig valakinek rendelési időn túl van szüksége orvosra, Szentendrére kell eljutnia.

Pomázon egyébként 42 ezer ember ellátásáért felelt a háziorvosi ügyelet, oda jártak a környező települések, így Csobánka, Üröm és Budakalász lakói.

Leidinger István, Pomáz polgármestere a hírműsornak arról beszélt, hogy noha jól működött a rendszer, a politikai döntés az volt, hogy a járásközpontban kell kialakítani az ügyeletet.

Pest megyében három városban lesz házi gyermekorvosi ügyelet: Vácon, Érden és Cegléden. A hírműsor idézi az Országos Mentőszolgálatot, amely szerint a járási központba is vihetik a gyerekeket, de ott felnőttháziorvos tudja csak ellátni őket. A pomázi felnőttháziorvos szerint azonban – noha a szakvizsgájuk alapján elláthatják a gyerekeket – ebben nincs gyakorlatuk, arra pedig nincs módjuk, hogy több hónapos gyerekosztályos gyakorlatra menjenek.

Az orvosi kamara háziorvosi kollégiumának vezetője szerint gyakori, hogy a sürgősségi ellátáshoz is az éppen ügyelő háziorvost küldik ki a mentőorvos helyett.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG