Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A munkahelyi légkör miatt indult vizsgálat a Péterfy Sándor utcai kórházban


A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Péterfy Sándor utcai telephelye a főváros VII. kerületében
A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Péterfy Sándor utcai telephelye a főváros VII. kerületében

Nem sokkal kinevezése után fehérgalléros bűnözőknek nevezte egy vezetői értekezleten az orvosokat az új főigazgató. Három hónap alatt odáig fajult a helyzet, hogy a főorvosok többsége megvonta a bizalmat a Belügyminisztérium helyettes államtitkári posztjáról érkező Tóth Lászlótól. Tényfeltáró vizsgálat indult a helyzet tisztázására.

„Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjének utasítására a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) tényfeltáró vizsgálatot indított az irányítása alá tartozó Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézetben. A vizsgálat célja a kialakult munkahelyi légkör okainak feltárása. Ennek keretében a DPC szakemberei meghallgatásokat folytatnak és áttekintik a belső, szervezeti működéshez kapcsolódó dokumentumokat” – olvasható az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján megjelent közleményben.

Azután indították a vizsgálatot, hogy a Népszava értesülése szerint megvonta a bizalmat az új főigazgatótól az orvosi kar, amely el akarja távolíttatni a kórház éléről Tóth Lászlót. A Belügyminisztérium korábbi helyettes államtitkára márciusban vette át a fővárosi kórház vezetését a nyugdíjba vonuló Sásdi Antaltól.

„Fehérgalléros bűnözők”

A lap információi szerint megdöbbenést keltett az új vezető stílusa, több megnyilvánulása. Tóth márciusban egy vezetői értekezleten fehérgalléros bűnözőkként beszélt az orvosokról. A lap forrásai szerint a főigazgató „agresszív fellépésével rendre megfélemlítette vezetőtársait, majd egy-egy ilyen konkrét ügy után volt, hogy másnap bocsánatot kért, de aztán kezdődött elölről minden”. Arról is beszámoltak a lapnak, hogy több, szerződéses munkaviszonyban álló orvos felmondott, mert nem kapott bért, emiatt viszont kevesebb műtétet tudnak elvégezni a kórházban.

A történtekkel kapcsolatban Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő azt írta közösségi oldalán: „Azt látjuk, hogy mi van akkor, amikor valakinek feltehetőleg nincs szakértelme, nincs menedzseri szemlélete, nem ismeri a környezetét, és nincs is mellette egy erős segítség, de még orvosi diplomája sincs.

Parázs vita a főorvosi értekezleten

A főorvosi kar május 25-én, a rendkívüli főorvosi értekezleten parázs vita közepette mondta el tapasztalatait, ezt követően bizalmi szavazáson tették nyilvánvalóvá, hogy nincs bizalmuk az új főigazgatóval szemben.

A lap információi szerint az értekezleten jelen volt Deák Gábor, az Országos Kórházi Főigazgatóság kommunikációs igazgatója, valamint Ladányi Márta, a Péterfyt irányító Dél-pesti Centrumkórház képviselője is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG