Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Petícióval próbálják megmenteni a Sajót aktivisták Szlovákiában


A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Alsósajón (Nizná Slaná) 2022. március 14-én.
A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Alsósajón (Nizná Slaná) 2022. március 14-én.

Tiltakoznak a szlovák kormány tétlensége ellen a felvidéki Gömör tájegységben élők. Harmadik hónapja tart az ökológiai katasztrófa Kelet-Szlovákia és Északkelet-Magyarország egyik legnagyobb folyóján, a Sajón, a hivatalok pedig nem tesznek semmit – mondják az aktivisták, akik petíciót indítottak annak érdekében, hogy tömegesen fejezzék ki tiltakozásukat, és nyomást gyakoroljanak a szlovák kormányra.

A Sajóba naponta másfél millió liter erősen szennyezett víz kerül, amely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és öt kilogramm arzént tartalmaz – mondja Orosz Örs, három szlovákiai magyar párt által létrehozott Szövetség párt Összefogás platformjának elnöke.

„Annak ellenére, hogy az első vízvizsgálatok riasztó eredményei már februárban ismertek voltak, a felelős szervek azóta sem tettek semmit a pusztítás megállításáért. Mi, Gömörben élők, a természetet féltő és a turizmusban dolgozó, jó érzésű emberek tiltakozunk a kormány vérlázító tétlensége ellen” – olvasható a petíció szövegében, amelyről szlovákiai magyar hírportálok számoltak be.

Felszólítják a szlovák kormányt, hogy haladéktalanul cselekedjen, és sürgősen hirdesse ki a vízminőség rendkívüli romlását, amit a szag, az elszíneződés, az elpusztult élővilág és a szennyező anyagok jelenléte jellemez.

A petíciós bizottságot Orosz Örs vezeti, további tagok Varga Tibor, Jano Korpa, Nagy György, Beke Beáta és Burdiga Pavol.

A Sajó február közepén színeződött vörösre az egykori Siderit bányavállalat vasércbányából kiömlő bányavíz miatt. A folyami rákok kipusztultak, ami Orosz Örs szerint egyértelmű jelzése a szennyezésnek az elszíneződés mellett. A folyóban állva készült videójában azt mondja, hogy a minisztériumok eddig egymásra mutogattak, semmit sem tettek, hagyták 84 napon keresztül pusztulni a folyó érintett szakaszát.

Két hete egy köbméter szennyezett Sajó-vizet borított Pozsonyban az egyik minisztérium elé, ahol azt mondták neki, hogy egy másik tárca elé kellett volna borítania.

A parameter.sk cikke szerint a szlovák környezetvédelmi minisztérium múlt héten a kassai járási hivatalhoz fordult, hogy hirdessen ki rendkívüli helyzetet a Sajó folyó térségében. A minisztérium szerint ennek kihirdetése meggyorsítaná és leegyszerűsítené a szennyezés felszámolásán dolgozó gazdasági minisztérium és a bányamentők munkáját.

A szlovák kormány május 4-ei ülésén 200 ezer eurót hagyott jóvá arra a feladatra, hogy meggátolják a bányavíz Sajóba jutását - írja a lap.

A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én
A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én

A Siderit bányacég 2008-ig működött a rozsnyói járásbeli Alsósajó (Nižná Slaná) községben. Az Ércbányák állami vállalat szerint a cég a kitermelés befejezése után nem teljesítette a kötelezettségeit, a legfontosabb intézkedéseket ezért 2012-ben az állami vállalat tette meg. Az Ércbányák március 21-én közölte, hogy feljelentést tesz a Sajó szennyezése miatt.

A Szövetség képviselői múlt héten nyílt levélben fordultak a környezetvédelmi és a gazdasági miniszterhez, és arra kérték őket, a lehető legrövidebb időn belül menjenek el Gömörbe, és a helyszínen győződjenek meg arról, hogy milyen károkat okoztak azzal, hogy az ökológiai katasztrófát nem kezelték időben – írja a lap.

XS
SM
MD
LG