Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pillanatképek az ukrajnai háborúból: Súlyos tűz alatt, feszült várakozás, ostromhangulat


Volnovaha az orosz támadás után
Volnovaha az orosz támadás után

Teljes erejével zúdult rá a Moszkva által indított háború az orosz egységek által körülvett és állandó bombázás alatt álló keleti Volnovaha városára. Mintegy hétszáz kilométerre nyugatra a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza lakói a legrosszabbra készülnek.

A kelet-ukrajnai Volnovaha városában a megmaradt civilek a pincében húzódnak meg a környező orosz és szakadár erők szinte folyamatos bombázása alatt.

„Lerombolják a várost – írta az egyik lakos a Szabad Európa Donbaszi Valóság című műsorának február 27-én. – Közvetlen találatok érik a kórházat. A házak égnek. A fosztogatók aratnak – élelmiszert, mobiltelefont, háztartási gépet lopnak. A lakosok a pincében vannak, teljesen el vannak vágva az információtól. Nincs világítás, víz, fűtés és telefonkapcsolat.”

A háború előtt mintegy 21 ezer lakosú Volnovaha a kelet-ukrajnai Donyeck régióban fekszik, a régió fővárosától, Donyecktől mintegy 65 kilométerre délnyugatra, az ukrán erők és az Oroszország által támogatott szakadárok és orosz katonai szövetségeseik egyesített fegyveresei közötti frontvonalon. Február 27. óta heves harcok színhelye.

„Magánházak és lakóházak, infrastrukturális létesítmények és egy kórház súlyosan megrongálódott a megszállók lövedékeitől” – mondta a Szabad Európának a Kijev által kinevezett donyecki területi közigazgatási vezető, Pavlo Kirilenko.

„A várost körbezárta az ellenség – tette hozzá. – Lehetetlen evakuálni a lakosságot, vagy akár csak kenyeret és vizet vinni az embereknek (…) A nemzetközi humanitárius szervezetekhez fordulok, hogy segítsenek a városnak.”

Önkéntesek sárga karszalaggal

Eközben a mintegy hétszáz kilométerrel nyugatra, a fekete-tengeri kikötővárosban, Odesszában alig történt valami az Ukrajna elleni orosz invázió első napjaiban. A háborús előkészületek elől azonban nem lehet kitérni. Február 28-án reggel egy rádióbemondó azt magyarázta a lakosoknak, hogy a páncélozott járművek mely részeit célozzák meg Molotov-koktélokkal: „Ablakok, kerekek, ajtók” – mondta a hang.

Készletek az odesszai polgári önkéntesek főhadiszállásán
Készletek az odesszai polgári önkéntesek főhadiszállásán

Ukrajna harmadik legnagyobb városa, Odessza alig több mint egymillió lakosával a Fekete-tenger gyöngyszeme néven ismert, és ehhez méltón gazdag kulturális múltja van. A cári birodalom idején és a szovjet korszakban az emberek az ország déli fővárosaként emlegették. (Odessza sajátos ukrán–orosz–zsidó kulturális mikrokozmosz, humora miatt különleges helyet foglal el az orosz kulturális tudatban is. Mivel jelentős az oroszul beszélő lakosok aránya, a feszültség már az inváziót megelőző években is magas volt. A Kijev-ellenesek például sérelmezték, hogy támogatóik 2014-es halála egy szakszervezeti székházban, amelyet az oroszbarát tüntetőkkel összecsapó, Majdant támogató aktivisták gyújtottak fel, olyan atrocitás, amelyről Nyugaton nem vesznek tudomást.)

Telegram-poszt: pusztulás Volnovahában

Február 24-én, az orosz invázió első napján néhány rakéta csapódott be a városba. Azóta a lakosok csak időnként hallották kézifegyverek hangját vagy a légvédelmi állások lövéseit. Közben a várostól mintegy száz kilométerre északra fekvő Bujalik repülőterét aknatámadások érték.

Február 28-án a városközpontban nem voltak emberek, csak tankcsapdák, betonakadályok és egyéb katonai eszközök. Sárga karszalagot viselő önkéntesek szorították ki a kevés gyalogost a területről, míg mások kávét és harapnivalót osztogattak a katonáknak.

„Az emberek felfegyverkeztek” – mondta Szerhij Bratcsuk helyi polgári védelmi koordinátor.

„Az emberek teljes együttműködésben végzik a feladatukat Ukrajna Fegyveres Erőivel, a Nemzeti Rendőrséggel, a Biztonsági Szolgálattal, a határőrséggel és a helyi hatóságokkal. A tengerről és a levegőből érkező fenyegetésekkel nézünk szembe.”

Bratcsuk és önkéntesei koordinálták a helyi lakosok által hozott élelmiszer-, gyógyszer- és egyéb adományokat. Timur Nisnajanidze, a város korábbi georgiai főkonzulja géppisztollyal a kezében toborzott újoncokat az önkénteskülönítménybe.

Odesszában a legtöbb kávézó, bár és étterem zárva van. Napról napra több, a városba vezető utat zárnak le, és újabb ellenőrzőpontok jelennek meg. Este 7 órától kijárási tilalom van érvényben.

Kijevben is sorban álltak az emberek fegyverért

„Segítségre van szükségünk”

Volnovkában a helyiek a Telegram alkalmazást használják az eltűnt rokonok keresésére. Február 28-án egy 12 éves kislányról érkezett jelentés, aki egy összedőlt épület pincéjében rekedt, de életben volt.

„Tegnap óta az orosz hadsereg lövi a szülővárosomat, Volnovkát – írta Lilia Filonenko Instagramon február 27-én. – Az emberek áram, víz és fűtés nélkül vannak. Nincs telefon. Bombázzák őket )…) Civileket ölnek meg. Holttestek hevernek az utcán.”

„Segítségre van szükségünk” – könyörgött.

A volnovkai járási adminisztráció közölte, hogy nincs lehetőség a polgárok és a sebesültek evakuálására az ostromlott városból.

„Tudunk a szörnyű helyzetről és a bombázásokról – áll a közigazgatás közleményében. – Megértjük a helyzetet, amiben vannak. De sajnos nincs lehetőség a lakosság tömeges evakuálására szolgáló zöldfolyosóra. Amint lehetőség nyílik az emberek biztonságos evakuálására, megtesszük.”

Szabotőrök és szimbolizmus

Február 27-én Odessza közelében a határőrök állítólag elfogtak egy szabotázs- és felderítőcsoportot két civil járművel. A jelentések szerint aknákat, gránátvetőket és automata puskákat foglaltak le.

Február 25-én az ukrán hadsereg 25 orosz ejtőernyős megöléséről és egy orosz hajó elsüllyesztéséről számolt be a város keleti szélén lévő Koblevo part közelében.

Bratcsuk szerint az állítólagos szabotőrök egy része a szakadár moldovai Transzdnyeszter régióból érkezett Ukrajnába, amely egy Oroszország által támogatott enklávé mintegy ötven kilométerre északnyugatra.

A 122. Területi Védelmi Dandár főhadiszállása Odesszában található. Feladata az infrastrukturális létesítmények őrzése az egész régióban, valamint a rendőrség és a fegyveres erők segítése a szabotőrök elleni küzdelemben. A Szabad Európa tudósítója arról számolt be, hogy hosszú sorokat látott az egység fogadóközpontjánál sorozásra váró emberekből.

„Az önkéntesek segítenek megszervezni a katonák életét – mondta Olekszij Csorni, a dandár önkéntes parancsnokságának vezetője. – Ellátják őket élelemmel és egyebekkel, amit az állam még nem küldött (…) Rengetegen segítenek (…) Ilyet még soha nem láttam.”

Andrij Tancjura, egy helyi kórházi önkéntes a Szabad Európának elmondta, hogy február 26-ig tizennégy sebesült katonát szállítottak az odesszai katonai kórházba. A Szabad Európa nem tudta megerősíteni ezt az információt.

Bratcsuk önkéntes koordinátor szerint Odessza az Orosz Birodalomban betöltött kiemelkedő szerepe miatt mindig is kulcsfontosságú volt az orosz nacionalisták azon terveiben, hogy Kelet- és Dél-Ukrajnából kivágják az úgynevezett Novorossziját.

„Azt hiszem, a megszállóknak van érzékük a szimbolizmushoz” – mondta az oroszokról.

„Odaát a birodalom szimbólumának tekintik (…) és valószínűleg úgy tervezték, hogy »felszabadítóként« jönnek ide. De (…) úgy gondoljuk, hogy a védelmünk megalakulása megzavarta a partra szállási terveiket. Kezdik megérteni, hogy senki sem várja őket, hogy üdvözölje.”

Írta Robert Coalson, a Szabad Európa vezető tudósítója Daria Kurennaja, a Donbaszi Valóság és Mihajlo Setekel, a Szabad Európa Ukrán Szolgálata tudósítója odesszai riportja alapján.
XS
SM
MD
LG