Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pillantás az uránalapú lőszerre, amelyet London küld Kijevnek


Az amerikai hadsereg M1A2 Abrams harckocsijainak lövedékei is tartalmaznak szegényített uránt. A képen egy ilyet lőhetnek ki egy georgiai közös hadgyakorlaton 2016. május 24-én
Az amerikai hadsereg M1A2 Abrams harckocsijainak lövedékei is tartalmaznak szegényített uránt. A képen egy ilyet lőhetnek ki egy georgiai közös hadgyakorlaton 2016. május 24-én

Oroszország az ukrajnai támadások kiszélesítésével fenyegetőzött, miután a brit kormány bejelentette, hogy olyan hadianyagot szállít Ukrajnának, amelyről Moszkva helytelenül azt állítja, hogy nukleáris alkatrészeket tartalmaz.

A brit védelmi minisztérium hétfőn megerősítette, hogy szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket szállít Ukrajnának.

Az ilyen típusú lövedékeket az Egyesült Államok fejlesztette ki a hidegháború idején, hogy képes legyen megsemmisíteni a szovjet tankokat, köztük ugyanazokat a T–72-es harckocsikat, amelyekkel most Ukrajna néz szembe, miközben igyekszik kitörni a harci patthelyzetből az ország keleti végén.

A szegényített urán az atomfegyverek létrehozásához szükséges urándúsítási folyamat mellékterméke. A lövedékek megőriznek valamennyi radioaktív tulajdonságot, de nem tudnak olyan nukleáris reakciót okozni, mint egy nukleáris fegyver – mondta Edward Geist, a RAND nukleáris szakértője és politikakutatója.

Ez nem gátolta az oroszokat abban, hogy teli torokból figyelmeztessenek: a lövedékek utat nyitnak a további eszkaláció előtt. Korábban már felvetették, hogy a háború a nukleáris fegyverek használatáig terjedhet.

A brit minisztérium és a Fehér Ház is visszautasította az orosz vádakat. De a lövedék, még ha nem is nukleáris fegyver, kockázatokat hordoz.

Vessünk egy pillantás a szegényítetturán-tartalmú lövedékre.

Mi a szegényített urán?

A szegényített urán a nukleáris üzemanyagban és fegyverekben használt és ritkább dúsított urán előállítási folyamatának mellékterméke. Bár a dúsított uránnál jóval gyengébb, és nem képes nukleáris reakciót előidézni, a szegényített urán rendkívül sűrű – sűrűbb, mint az ólom –, és ez a tulajdonság lövedékként rendkívül vonzóvá teszi.

„Olyan sűrű és akkora a lendülete, hogy simán átüti a páncélt – és annyira felforrósítja, hogy lángra lobban” – meséli Geist.

Scott Boston, a RAND vezető védelmi elemzője szerint amikor kilövik, a szegényítetturán-tartalmú lövedék „lényegében egy rendkívüli sebességgel kilőtt furcsa fémnyíllá” válik.

A hetvenes években kezdett az Egyesült Államok hadserege páncéltörő lövedékeket gyártani szegényített uránnal, és azóta ilyet adott hozzá a kompozit harckocsipáncélzathoz is, hogy megerősítse. Ezenkívül szegényített uránt alkalmaz a légierő a tankölőként ismert A–10-es csatarepülői által kilőtt lőszerekben is. Az amerikai hadsereg továbbra is fejleszt szegényítetturán-tartalmú lövedékeket, különösen az M1A2 Abrams általános (fő) harckocsi M829A4 páncéltörő lövedékét – közölte Boston.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna új fegyvere váltásra kényszeríti Oroszországot

Mit mondtak az oroszok?

Vlagyimir Putyin elnök kedden arra figyelmeztetett, hogy Moszkva „a történteknek megfelelően fog reagálni, tekintettel arra, hogy a nyugati kollektíva nukleáris komponenssel rendelkező fegyvereket kezd használni”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy a britek eltévedtek, és arra figyelmeztetett, hogy a lőszerek „lépést jelentenek a fokozódó eszkaláció felé”.

Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint a bejelentés „egy újabb lépés, és már nem maradt olyan sok”.

A Fehér Ház félrevezetésnek minősítette Oroszország állításait.

John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője azt mondta: „Tévedés ne essék, ez egy újabb szalmabábu, amelybe az oroszok egy póznát döfnek.”

Oroszországnak is vannak szegényítetturán-tartalmú lőszerei, és egyszerűen nem akarja, hogy Ukrajna is rendelkezzen velük – állítja a Fehér Ház egyik tisztviselője, akit nem hatalmaztak fel nyilatkozattételre, ezért a neve elhallgatását kérte.

A Pentagon sajtótitkára, Pat Ryder repülőtábornok hétfőn azt mondta, hogy tudomása szerint az Egyesült Államok nem küld szegényítetturán-tartalmú lövedékeket a saját arzenáljából Ukrajnának.

Nem bomba, mégis kockázat

Noha a szegényítetturán-tartalmú lövedékek nem minősülnek nukleáris fegyvernek, alacsony szintű sugárzásuk miatt az ENSZ nukleáris felügyelete óvatosságra intette a kezelőiket, amikor a kitettség lehetséges veszélyeire figyelmeztetett.

Az ilyen lőszerek kezelését „minimálisra kell csökkenteni, és védőruházatot (kesztyűt) kell viselni” – int óvatosságra a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, hozzátéve, hogy „nyilvános tájékoztató kampányra lehet szükség annak biztosítására, hogy az emberek ne nyúljanak hozzá a lövedékekhez”.

„Ez része kell, hogy legyen minden kockázatértékelésnek, és az ilyen óvintézkedéseknek az adott területen használt lőszerek hatókörétől és számától kell függeniük.”

A NAÜ megjegyzi, hogy a szegényített urán főként mérgező, nem sugárveszélyes vegyi anyag. Az aeroszolokban lévő részecskéket belélegezhetjük vagy lenyelhetjük, és bár ezek zöme kiürül a szervezetből, egyes részecskék bejuthatnak a véráramba, és vesekárosodást okozhatnak.

„A magas koncentráció a vesében károsodást, szélsőséges esetekben pedig veseelégtelenséget okozhat” – közölte a NAÜ.

A szegényített uránt tartalmazó lövedék alacsony szintű radioaktivitása a lőszer „zavara, nem pedig a jellemzője” – mondta Geist. Ha az amerikai hadsereg találna egy másik, ugyanolyan sűrűségű anyagot radioaktivitás nélkül, valószínűleg azt használná.

A szegényítetturán-tartalmú lőszert az 1991-es öbölháborúban az iraki T–72-es tankok ellen alkalmazták a 2003-as invázió idején, és Szerbiában, valamint Koszovóban is bevetették. Ezeknek a konfliktusoknak az amerikai veteránjai feltették a kérdést, hogy a lövedékek használata vezetett-e azokhoz a betegségekhez, amelyekkel most szembesülnek.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke szerint a szegényített uránt tartalmazó lövedékek Ukrajnába szállítása „világméretű tragédiához vezethet, amely elsősorban az európai országokat fogja érinteni”.

Vologyin azt mondta, hogy az ilyen amerikai lőszerek használata a volt Jugoszláviában és Irakban „radioaktív szennyeződéshez és az onkológiai megbetegedések számának meredek növekedéséhez vezetett”.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG