Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Plusz egymilliárd forint a magyar űrprogramnak


A Sentinel-2B műholdat 2017. március 7-én bocsátották fel a Francia Guyanában található Kourouból. Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) közös Copernicus programjának műholdja alkatrészeinek beszállítói közt magyar cégek is voltak.
A Sentinel-2B műholdat 2017. március 7-én bocsátották fel a Francia Guyanában található Kourouból. Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) közös Copernicus programjának műholdja alkatrészeinek beszállítói közt magyar cégek is voltak.

Az a cél, hogy 2024-2025-re egy magyar kutatóűrhajós kezdhessen el dolgozni a Nemzetközi Űrállomáson.

A kormány kedden 132 milliárd forintot csoportosított át a koronavírus-járvány miatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból a költségvetés más soraira - számolt be róla először a Portfolio gazdasági hírportál.

Az átcsoportosítás következtében a Külgazdasági és Külügyminisztérium egymilliárd forinthoz jutott az űrtevékenységgel kapcsolatos feladatok finanszírozására.

Magyar-orosz űrprogram

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly decemberben, Moszkvában állapodott meg Dmitrij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával magyar-orosz űrkutatási projektek indításáról, valamint a 2024-2025-ben a Nemzetközi Űrállomásra felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának és kiképzésének megkezdéséről.

A magyar diplomácia vezetője akkor úgy fogalmazott, hogy a megállapodás egészen új dimenziót nyit meg az egész magyar gazdaság, valamint a magyar-orosz együttműködés számára.

Mint mondta, az Oroszországban zajló űrprojektek közül azok, amelyekben eddig is volt magyar hozzáadott technológiai érték, hivatalosan is magyar-orosz űrkutatási projektekként folytatódnak.

A magyar-orosz űrkutatási, űrtechnológiai együttműködés egyik legfontosabb célja az, hogy 2024-2025-re egy magyar kutatóűrhajós kezdhessen el dolgozni a Nemzetközi Űrállomáson.

Negyven éve volt magyar a világűrben

Indén májusban volt az első és mindeddig egyetlen magyar űrrepülés negyvenedik évfordulója. Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án indult a Szojuz-36 űrhajó fedélzetlén a Szaljut-6 űrállomásra, ahol a magyar űrhajós orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérleteket és megfigyeléseket hajtott végre, majd június 3-án tértek vissza a Földre.

Az űrrepülésre 95 vadászrepülőgép-pilóta közül választották ki a két legalkalmasabb jelöltet: Farkas Bertalant és Magyari Bélát, végül Farkas Bertalan repülhetett a világűrbe az akkori Szovjetunió nemzetközi űrkutatási programjában.

XS
SM
MD
LG