Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meddig terjed a művészi szabadság az államilag pénzelt alkotóknál?


Részlet a P. Mobil együttes államilag támogatott klipjéből
Részlet a P. Mobil együttes államilag támogatott klipjéből

Felzúdulást keltett a közelmúltban, hogy a P. Mobil együttes közpénzből csinált etikailag kifogásolható tartalmat egyik számához. Megkérdeztük ezért a Nemzeti Kulturális Alapot, hogyan ellenőrzik a közpénzes támogatások felhasználását.

A művészet állami finanszírozásának egyik gyakori problémájára világított rá a közelmúltban a P. Mobil együttes új számához készített, állami támogatásból is készült videoklipje.

Az agrárkörnyezetben forgatott klipben – miután a zenekar tagjai közelebbi ismeretségbe kerültek egy szarvasmarha-fejőgéppel – egyikük feketére festett arccal és white lives matter pólóban mutogat egy banánt a nézőknek.

Noha rendszeresen előkerülnek olyan művészeti alkotások, amelyeket egyes társadalmi csoportok sértőnek éreznek, ezeket jellemzően el kell tudniuk viselni az érintetteknek. A kifejezett uszítás, gyűlöletkeltés ellen már van jogszabály Magyarországon, viszont lényegében nem működik, gyűlöletbeszéd miatt gyakorlatilag nem ítélnek el senkit.

Ebben az esetben viszont a zenekart közpénzzel ellátó Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA) papíron eggyel még szigorúbbak a saját szabályai.

Az NKA elvileg nem ad pénzt kirekesztő tartalmakra

Az NKA-t még 1993-ban hozták létre „a nemzeti és egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének, valamint terjesztésének támogatása érdekében”, ebbe pedig biztosan nem fér bele a más bőrszínűeknek való beszólás.

Az NKA egyébként konkrétabban meg is fogalmazta az államilag támogatott alkotók művészi szabadságának extra korlátait Majka és társai egy 2017-ben támogatott, de kisebb botrányt keltő száma kapcsán. A NKA honlapján már nem megtalálható közlemény szerint ugyanis a

„Nemzeti Kulturális Alap kirekesztő, rasszista, obszcén, szélsőséges politikai elemeket tartalmazó produktumokhoz nem nyújt támogatást”.

Az utóbbi időben senkivel nem volt ilyen jellegű gondjuk

Amikor az NKA közpénzt ad egy tartalomra, az érintetteknek leegyszerűsítve két beszámolót kell beadniuk: egy részletes pénzügyi és egy nagyon lazán megfogalmazott szakmai beszámolót.

A nagyon lazán megfogalmazott azt jelenti, hogy egyáltalán nincsenek szigorú előírások arra, mit kell tartalmaznia egy ilyen szakmai beszámolónak. Viszont ha a támogatott előadó gyűlöletkeltő tartalom létrehozására költi az állam pénzét, az NKA erre a szkami beszámolóra hivatkozva kérheti tőle vissza.

Kérdésünkre az NKA közölte, hogy a 2017-es botrány óta pontosították a támogatási szerződések ez irányú tartalmát, ám azt nem árulták el, hogy ez pontosan hogyan valósult meg. Rákérdeztünk arra is, hogy 2018. január elseje óta hány esetben kértek vissza közpénzt az utólagos szakmai beszámoló értékelését követően. Közlésük szerint egy esetben sem.

A P. Mobil idézett klipjéről elmondták, hogy arról az NKA Könnyűzene Kollégiuma 2020 decemberében döntött, „a támogatott nem nyújtott be beszámolót, erre irányuló kötelezettsége 2022 márciusában esedékes”.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG