Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népkonyha Jászapátin: a fideszes képviselő, az alpolgármester fiú és a rászorulók


Pócs János országgyűlési képviselő, dinnyetermelő felvág egy dinnyét, 2020. július 16-án
Pócs János országgyűlési képviselő, dinnyetermelő felvág egy dinnyét, 2020. július 16-án

Pócs János fideszes parlamenti képviselő ötlete nyomán népkonyha létesül Jászapátin. A politikus alpolgármester fia által is irányított önkormányzat megszavazta a kezdeményezést, melynek az alpolgármester céges ingatlanában találtak helyet. Ifj. Pócs János szerint ő csak segíteni szeretne a rászorulókon, anyagi kockázatot vállalva.

Pócs János fideszes országgyűlési képviselő január végén töltött fel egy félperces promó-videót Facebook-oldalára. Ebben jelentette be, hogy népkonyha létesül Jászapátin. A népkonyha március végén kezdheti meg a működését, napi ötezer adag ételt főznek majd.

A politikus beszéde alá bevágott felvételek alapján az épületet kívül-belül felújítják. Az is látszik a videóban, ahogy Pócs János személyesen ellenőrzi, hogyan haladnak a munkálatok.

Ami a videóból kimaradt

Pócs János azonban több fontos dolgot nem említett meg a videóban. A felújítás alatt álló épület, ahol a népkonyha fog üzemelni, nem a Jászapáti önkormányzaté, hanem egy magáncég, a Jász-Napfény Kft. tulajdonában van. A cégnek három tulajdonosa van: Pócs János gyermekei. A cég ügyvezetője ifjabbik Pócs János, a képviselő fia, aki egyszemélyben a település alpolgármestere is.

A népkonyha ötlete édesapja, idősebb Pócs János fejéből pattant ki. A politikus a január végén közzétett videójában elmondta: a népkonyha elindítását a környékbeli polgármesterek is támogatták.

„Megkerestem Debrecenben a Szociális Étkeztetési Központot, és azt kértem, hogy a náluk jól működő rendszert hozzuk át ide hozzánk, a Jászságba is. A polgármesterek nyitottak voltak, örömmel fogadták a kezdeményezést” – mondta a parlamenti képviselő a felvételen.

Gyorsan hasznosuló beruházás

A népkonyha több települést szolgál ki, de a központ Jászapátin van. A helyi önkormányzat képviselő-testülete tavaly október 15-én döntött arról, hogy felhatalmazzák a polgármestert arra, hogy határozatlan időre ellátási szerződést kössön a Pócs által említett Cívis Szociális Étkeztetési Központtal (Cívis). A polgármesternek nem sok ideje volt tető alá hozni a megállapodást, mert a határozat értelmében 2020. december 1-től életbe kellett lépnie a szerződésnek.

Az új népkonyha épülete az árverésen
Az új népkonyha épülete az árverésen

Kilenc nappal azelőtt, hogy az önkormányzat döntött a népkonyha elindításáról, október 6-án vásárolt meg egy ingatlant a Pócs János gyermekei tulajdonában álló cég, a Jász-Napfény Kft.

Az előző tulajdonos, akitől megvették, még 2015 nyarán jutott az épülethez egy árverésen. Akkor 24,3 millió forintot fizetett egy olyan, három épületből álló ingatlancsomagért, amelyben a most már felújított népkonyha csak az egyik tétel volt.

A Jász-Napfény Kft.-nek a frissen megvásárolt ingatlanra, a népkonyhának köszönhetően, gyorsan sikerült hosszú távú bérlőt találni.

„A Cívis Szociális Étkezési Központ szakmai intézményként, vásárolt szolgáltatással dolgozik”– közölte a szervezet a Szabad Európával. A Cívis a Magyar Pünkösdi Egyház szervezete. Jelenleg három megyében, 46 településsel állnak kapcsolatban, ellátási szerződés alapján. Napi szinten 15 ezer adag étel elkészüléséről gondoskodnak.

A Cívis tehát nem főz és nem is bérel ingatlant az országgyűlési képviselő fiától, aki egyben a település alpolgármestere. Az épületet a debreceni Nagykonyha Kft. bérelte ki az alpolgármester Pócs Jánostól. Ez a cég főzi meg az ételeket is. A Nagykonyha Kft. nagy rutint szerzett a közétkeztetésben. A legutolsó, nyilvánosan elérhető üzleti évben, 2019-ben több mint 760 millió forintos forgalmat bonyolított le.

Hasonló aláírások a szerződéseken

Nézzük meg, kik fogják aláírni a szerződéseket! Az önkormányzat részéről Farkas Ferenc polgármester szerződik a Cívissel, amelyet Rónai Angelika Mónika képvisel. Ez az októberi önkormányzati határozatban is szerepel.

Az ingatlan bérbeadásáról szóló szerződésen az alpolgármester Pócs Jánosnak, a Jász-Napfény Kft. ügyvezetőjének és a Nagykonyha Kft. ügyvezetőjének, vagyis Rónai Angelika Mónikának lesz rajta az aláírása. Ugyanaz a Rónai Angelika Mónika, aki az önkormányzati szerződést is szignózza a Cívis nevében.

A Nagykonyha Kft. levele
A Nagykonyha Kft. levele

Kerestük Rónai Angelika Mónikát, aki nem kívánt nyilatkozni, de munkatársához, a Nagykonyha szakmai vezetőjéhez irányított.

Nagy Róbert írásban válaszolt kérdéseinkre, azt kérte, hogy levelét teljes terjedelemben tegyük közzé.

„KajásRobi márkanév alatt közel két évtizede foglalkozom a köz- és szociális étkeztetés kiszolgálásával. Rónai Angelika családjához közel egy évtizedes barátság fűz” – írta a cég szakmai vezetője.

Nagy Róbert elmondása szerint Rónai Angelika Mónikával közösen alapították a céget 2016-ban, és már három éve együttműködtek a Cívissel, amikor felkérték Rónai Angelika Mónikát, hogy irányítsa a civil szervezetet.

Nem akadt más jelentkező

Ifj. Pócs János, Jászapáti alpolgármestere és a népkonyha helyszínéül szolgáló cég ügyvezetője és résztulajdonosa azt közölte lapunkkal, hogy az ingatlant a Jász-Napfény Kft. forrásaiból újította fel, a Nagykonyha Kft.-nek pedig bérleti díjért cserébe adja ki az ingatlant.

„Egyébként éppen a fenti körülményből adódik üzleti kockázatunk, hiszen ha a bérleti jogviszony bármilyen okból megszűnik, cégünk beruházásai megtérülés nélkül maradhatnak” – írta Pócs János.

Ifj. Pócs János első levele
Ifj. Pócs János első levele

Arra a kérdésünkre, hogy miért éppen erre az ingatlanra esett a választás, azt felelte, hogy rajta kívül sajnálatosan nem volt olyan vállalkozó, aki a népkonyha részére felújított ingatlant biztosított volna.

Hasonlóan nyilatkozott Nagy Róbert is, aki szerint több hónapos előkészítő munka után a Jász-Napfény Kft. tudott a társaság részére olyan ingatlant biztosítani, ahol lehetőség van a Nagykonyha Kft. által képviselt magas színvonalú kiszolgálásra.

„Úgy gondolom, nem bűn, ha végül cégem ezt jelentős üzleti kockázattal felvállalta” – tette hozzá ifj. Pócs János. Megjegyezte azt is, hogy úgy érezte, a kérdéseinkkel erkölcsileg bíráljuk őt.

„Meglátásom szerint nem elítélhető, ha megfogalmazását kölcsönvéve a Jászság köztiszteletben álló családjának tulajdonában álló cég olyan ügyben vállal üzleti kockázatot, amelynek célja nehéz sorsú emberek melegételhez juttatása” – tette hozzá. (Ifj. Pócs János kérte, hogy válaszait változtatás nélkül tegyük közzé.)

Ifj. Pócs János második levele
Ifj. Pócs János második levele

„Nincs közöm a céghez”

Megkerestük idősebb Pócs Jánost is. „Az épület tulajdonosa a kft., a kft.-nek én nem vagyok tagja, a kft. ügyei, úgy gondolom, hogy zártkörűek” – mondta az országgyűlési képviselő a Szabad Európának.

A politikus a népkonyhával és az épület felújításával kapcsolatos további kérdéseinkkel a Cívis Szociális Étkeztetési Központhoz irányított.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG