Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Pokolba a mozgósításoddal” – börtönbe mehet a tiltakozó orosz boltos


Dmitrij Szkurikhin boltja homlokzatán békét követel Ukrajnában és szabadságot Oroszországban
Dmitrij Szkurikhin boltja homlokzatán békét követel Ukrajnában és szabadságot Oroszországban

Amióta Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban elindította ukrajnai invázióját, Dmitrij Szkurikhin háborúellenes üzenetekkel rakja tele boltja homlokzatát egy Szentpétervár melletti faluban, tiltakozásul a Kreml agressziója ellen.

Szkurikhint már többször megbírságolták háborúellenes tevékenységéért, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, mert állítólag „rossz hírét keltette” az orosz hadseregnek.

„Mindennap eszembe jut a saját biztonságom. De ennél is fontosabb, hogy az emberek megismerjék a nézőpontomat. Mindent megteszek ennek érdekében. Mi történhet velem? Lehet, hogy börtönbe kerülök. Ez rendben van.” Szkurikhin, aki a leningrádi területen, Russzko-Viszockoje faluban él, augusztusban nyilatkozott a Szabad Európa Current Time szerkesztőségének.

„A pokolba vezet az ilyen vezetők útja”

Szkurikhint most őrizetbe vették és a lakását lerohanták, miután a boltja kirakatába kitett egy táblát, amelyen Putyin szeptember 21-én bejelentett részleges katonai mozgósítását bírálta. „Menj a pokolba a mozgósításoddal! Oda vezet az útjuk az ország ilyen vezetőinek.”

A Szetevije Szvobodi (Hálózati Szabadságot) orosz jogvédő szervezet szerint Szkurikhin büntetőeljárással néz szembe, és akár öt év börtönt is kaphat.

Az orosz hatóságok szeptember 23-án razziát tartottak Szkurikhin otthonában, családja szerint a házat a feje tetejére állították, őt magát pedig a bírósági tárgyalásig őrizetbe vették.

A leningrádi terület Lomonoszov kerületi bírósága szeptember 25-én kiengedte Szkurikhint, de elrendelte, hogy nem beszélhet a tanúkkal és nem használhatja az üzenetküldő szolgáltatásokat, nem küldhet vagy fogadhat e-mailt – közölte Telegram-bejegyzésében a jogvédő szervezet.

Szkurikhin ügyvédje, Dmitrij Geraszimov egy hallgatási végzés miatt nem szolgálhat részletekkel védence ügyéről.

Szkurikhin szeptember 23-án Facebook-oldalán azt posztolta, hogy az orosz nyomozóbizottság razziát tartott az otthonában, és több fényképet is feltett a helyszínről.

Börtön várhat arra az orosz férfira, aki a lebombázott ukrán városok nevét írta ki a boltjára
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:02 0:00

Pénz és telefonok nélkül hagyták a családot

Másnap Dinar Idriszov jogvédő Facebookon közölte, hogy a razzia 11 órán át tartott, és a hatóságok Szkurikhin teljesen felfordították otthonát, ahol a feleségével és három kiskorú gyermekével él. Idriszov azt írta, hogy elkobozták a házban fellelhető összes készpénzt, valamint minden telefont, számítógépet és táblagépet lefoglaltak, köztük a gyerekekét is.

„Egy fillér nélkül hagytak egy többgyermekes családot” – mondta Idriszov a North.Realitiesnek, hozzátéve, hogy a razzia során a család kétszintes otthonában az ablakokat is betörték.

Idriszov arról is beszélt a North.Realitiesnek, hogy más aktivistákkal együtt azt gyanítják, hogy a nagyhatalmú orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a szovjet KGB utódszervezetének egyik tisztje is jelen volt a razzia során, de az iratait senki sem látta.

Idriszov szerint a büntetőügy összefügg azzal a Putyin katonai mozgósítását elítélő táblával, amelyet Szkurikhin szeptember 21-én tett ki az üzlete homlokzatára.

Szkurikhin egy Facebook-bejegyzésben azt írta: a felesége megkérte, hogy ne akassza ki a táblát, és nem is volt hajlandó segíteni neki ebben.

Készült a Szabad Európa orosz szerkesztősége regionális irodája, a North.Realities beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG