Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Politico: Az EU-csúcs alatt távolította el egyik brüsszeli diplomatáját a magyar kormány


Uniós zászlók az Európa Tanács épülete előtt Brüsszelben 2020. augusztus 21-én
Uniós zászlók az Európa Tanács épülete előtt Brüsszelben 2020. augusztus 21-én

A Politico értesülései szerint másfél órát adtak Baranyai Gábornak, a brüsszeli EU-nagykövetség második emberének, hogy összecsomagoljon. A diplomatához tartozott számos terület mellett az energiaügy is, amely a csütörtökön kezdődő, kétnapos uniós csúcstalálkozó központi témája.

Baranyai Gábor a brüsszeli állandó képviselet képviselő-helyettese, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet. Menesztéséről a Politico az uniós csúcsról tudósító élő hírfolyamában számolt be.

A portál, amely úgy tudja, hogy a diplomatának másfél órát adtak, hogy összecsomagoljon és elhagyja a nagykövetséget, „rendkívül szokatlannak” nevezte, hogy egy kulcsfontosságú EU-s csúcs idején rúgjanak ki egy uniós nagykövetet.

A 444 úgy tudja, hogy Baranyai Gábor úgynevezett Coreper I. besorolású diplomata. Hozzá tartozott az energetika mellett a mezőgazdaság, a halászat, a közlekedés, a távközlés, az energia, a versenyképesség, a környezetvédelem, a foglalkoztatás, a szociálpolitika, az egészségügy, a fogyasztóvédelem, az oktatás, az ifjúság és a kultúra területe.

A portál szerint – miután az energetika is Baranyai szakterülete – menesztése vélhetően összefüggésben lehet az uniós csúccsal kapcsolatos feladatokkal. A hírrel kapcsolatban megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A kétnapos brüsszeli csúcstalálkozó első napjáról készített tudósításunkat itt olvashatja:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG