Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A legfőbb ügyész szerint nem „nullás” Simonka György ügye


Polt Péter legfőbb ügyész
Polt Péter legfőbb ügyész

A költségvetési csalással vádolt fideszes parlamenti képviselő azt állította egy hangfelvételen, hogy érvénytelen az ellene benyújtott vádirat. Egy írásbeli parlamenti kérdésre válaszolva Polt Péter legfőbb ügyész megerősítette, hogy a vádiratot a törvényszék törvényesnek találta.

Stummer János parlamenti képviselő (Jobbik) Simonka György (Fidesz) ügyéről kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt. Az ellenzéki politikus azt szerette volna megtudni, hogy tényleg igaz-e, amit a különösen jelentős vagyoni hátrány okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények ügyében vádlott Simonka György fideszes országgyűlési állít, hogy az ellene benyújtott vádirat „nullás”.

A vádirat törvényes

A kérdésre a legfőbb ügyész azt válaszolta, hogy az ügyben készült vádiratot a Fővárosi Törvényszék az előkészítő ülésen törvényesnek találta. „A gondosan előkészített, széleskörű bizonyításon alapuló, 158 oldalas vádiratról a bíróság fog dönteni” – írta Polt Péter a válaszában.

Szeptember 5-én került nyilvánosságra annak a hangfelvételnek az anyaga, amelyet a Magyar Narancs szerzett meg, a hangfelvétel Medgyesbodzás település testületi ülésén készült, ahol Simonka György Restály László, a település egyetlen fideszes önkormányzati képviselőjének meghívására vett részt az augusztus 28-i ülésen.

„A vádirat, az nullás!”

„Fölfogadtam egy stábot, akiknek az a dolga, hogy bebizonyítsa, nekem van igazam. Az is igaz, ha már itt tartunk, hogy három évig csöndben voltam, nekem azt mondták, hogy hallgassak, mert a bírósági eljárás előtt nem mondhatok egy szót sem. Ezt októberben fog megvalósulni. Azért kezdtem előbb, mert május 12-re volt kiírva a tárgyalás, ahol elmondhatom, elmondom és be is fogjuk bizonyítani, hogy a vádirat, az nullás! Ugyanis nincsenek meg a törvényi feltételei, hasraütésszerűen olyan ügyészek csinálták – és ezt most a kamerába mondom –, akik azóta mind ki vannak rúgva” – mondta Simonka György a közgyűlésen.

Két ügyészt felmentettek

Azt, hogy az ügyön dolgozó három ügyészt „kirúgták” volna, az Ügyészség már korábban cáfolta. A Simonka-ügyön dolgozó ügyészek közül kettőt 2019. novemberében felmentett Polt Péter, egy pedig közös megegyezéssel távozott a posztjáról. A felmentett ügyészek közül az egyik, Nánási László, Bács-Kiskun megye korábbi főügyésze, idén augusztusban öngyilkos lett.

Simonka György 2010-ben került be a parlamentbe a Fidesz képviselőjeként. Az évek folyamán több újságcikk született, amiben különböző korrupciógyanús ügyekkel hozták összefüggésbe a képviselőt, 2016 decemberében pedig kiderült, hogy nyomozás folyik Simonka György és társai ellen. A nyomozás ellenére a 2018-as választásokon a képviselőnek ismét sikerült bejutnia a parlamentbe.

A Simonka-ügy

Az Országgyűlés 2018. október 29-én ellenszavazat nélkül döntött arról, hogy felfüggesztik a képviselő mentelmi jogát. Simonka György és 32 társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség. 2019-ben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala lefoglalta Simonka Györgynek és családtagjainak több vagyontárgyát is.

A Simonka-ügynek van egy másik szála is, a vádirat szerint a vádlottak megpróbálták megvesztegetni az adóhatóság egy állítólagos kapcsolaton keresztül, hogy állítsák le az eljárást amit az ügyben érintett két cég ellen folytatnak. Simonka egy tanácsadója 20 millió forintot adott át valakinek a vád szerint, azonban végül a pénz kifizetése semmilyen hatással nem volt a NAV-vizsgálatra, így könnyen lehet, hogy az állítólagos NAV-os kapcsolat valójában egy csaló volt.

Egymilliárd forint veszett oda

A Magyar Államkincstár az idén nyáron, miután pert vesztettek a Transparency Internationallel szemben, elárulta, hogy több mint egymilliárd forint jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetését rendelték el a Simonka György és társai ellen folytatott nyomozásban érintett egyik céggel szemben. Azonban a követeléssel kicsúszott a határidőből az Államkincstár, így a pénzt nem sikerült behajtani.

XS
SM
MD
LG