Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pornófüggőség – a ki nem beszélt generációs probléma


Pornófüggőség
Pornófüggőség

Pornó: mindenki tudja, mi az, de senki sem beszél róla, pedig súlyos függőséget is okozhat, ami szociális félelmekhez és szexuális problémákhoz vezethet. A kormány hiába beszél gyakran a gyerekek védelméről, lényegében semmit sem tesz azért, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a pornó veszélyeire.

Bajor vendégházakban játszódó, hetvenes évekbeli NSZK pornó, a VICO-filmekhez hasonlatos szinkronizált szexfilmek és Nyugatról behozott felnőttmagazinok – az, hogy pornógráf tartalmakat fogyasztunk, nem a XXI. század terméke. Amióta világ a világ, az embereket kevés dolog érdekelte jobban a szexualitásnál.

Azonban amíg a múlt században a videótékából kikölcsönzött pornófilmeket még gondosan el kellett rejteni a táska aljában, addig ma egy kattintással annyi meztelen embert láthatunk, amennyit nagyszüleinek egy életen át sem. A helyzet pedig úgy áll, hogy nagyon sok pornót néz a világ: az egyik legnagyobb internetes pornóoldal, a Pornhub 2022 decemberében a harmadik legnagyobb forgalmat bonyolító honlap volt az Egyesült Államokban, megelőzve a Facebookot is. Mi, magyarok világviszonylatban a 29. legnagyobb pornófogyasztók vagyunk.

A baj alapvetően nem azzal van, hogy az emberek pornót néznek, a probléma ott kezdődik, ha valaki pornófüggő lesz. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint a pornó adott esetben hasznos is lehet, a problémát pedig nehezen vehetjük észre.

„Az ember észrevétlenül csúszik bele abba, hogy egyre gyakoribb, még örül is neki, hogy mennyire nagy a vágya, hogy mennyire gyakran kívánja, merthogy ez jó dolog. Tehát összességében a legnehezebb az, hogy azért használjuk, mert jó. Mert egy, a szexuális kielégülést változatos, izgalmas képekkel kombinálva, az a mi – hogy is mondjam – emberi létünknek borzasztóan izgalmas.”

Az ELTE által végzett, hétszáz fős, nem reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság három-négy százaléka küzdhet pornófüggőséggel, egy 2019-es amerikai egyetemi kutatás szerint pedig az USA lakosságának három-hat százaléka élhet együtt ezzel a problémával. A kifejezetten nagy arány ellenére a pornófüggőségről keveset hallunk, pedig súlyos következményekkel járhat: erekciós probléma, a libidó elvesztése, súlyos szociális szorongás és motiválatlanság – hogy csak néhányat említsünk.

A következmények oka, hogy a pornójelenetek – csakúgy, mint az addiktív anyagok – túlpörgetik az idegrendszert, így természetellenes mértékű, az öröm hormonjaként is emlegetett dopamint termelnek. És ez a kulcs: egy függőnek a hétköznapi élvezetek, mint például egy sima baráti találkozó, kevesebb örömet okoznak a pornóhoz képest, mert a szexfilmek nézése közben túlteng a dopamin az ember agyában, a baráti találkozó közben pedig csak normális.

A fiatalok már pornón nevelkednek

Csak néhány megdöbbentő adat: egy korábbi hazai kutatás szerint a 14–19 éves, kamaszkorú magyar fiatalok 72 százaléka látott már pornót, a fiúknál ez az arány 86 százalék. Egy európai kutatás azt mérte, hogy a 7 és 10 év közötti fiatalok harmadik leggyakoribb keresőszava a pornó. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag az összes fiatal első szexuális élménye pornó. Ennek ellenére az iskolások lényegében úgy nőnek fel, hogy nem figyelmeztetik őket a felnőttfilmek negatív hatásaira, pedig a kormány legfontosabb politikai üzenete az utóbbi években a gyerekek védelme.

Az országgyűlési választás napján népszavazást rendeztetett a kérdés kapcsán, korábban pedig egy gyermekvédelminek nevezett, sokak által vitatott törvényt is elfogadtatott. Ezzel azonban azt érte el, hogy a diákok a korábbiakhoz képest kevesebbet tudnak meg a szexualitásról vagy éppen a pornóról – mondja Mérő Vera, aki Pornográcia címen könyvet is jelentetett meg a témában.

„A Fidesz éppen csak azt lehetetlenítette el, hogy azt a feladatot, ami egyébként állami feladat kellene hogy legyen, amit egyébként a civilek több-kevesebb hatásfokkal, de átvállaltak az államtól, már ez sincs, ezt sem lehet. A pedagógusok is elkezdtek attól félni, akár öncenzúraalapon, hogy ezeket a témákat érintsék a gyerekekkel. Az így védjük meg a gyerekeinket egészen cinikus ízt kap, amikor ezt a lózungot hallja az ember, hogy tényleg védjük meg őket? Hogy védesz meg egy gyereket úgy, hogyha azt se tudja, hogy hova forduljon, hogy mi az, ami nem oké?”

Azonban lassan két évvel a gyermekvédelmi törvény elfogadása után sem hozott döntést a kormány arról, hogy mely szervezetek tarthatnak felvilágosító órákat, így nemhogy a pornó veszélyeiről vagy hatásairól nincs edukáció, semmiről sincs, ami szexualitás. A hiányosság miatt levelet küldtünk a kormánynak az oktatásért is felelős Belügyminisztériumnak. Szerettük volna megtudni, esetleg elkészült-e a szexuális felvilágosításra lehetőséget kapó civil szervezetek nyilvántartása, de kérdéseinkre nem válaszoltak. Így feltételezhetjük, hogy a magyar gyerekek sokasága úgy néz pornót, hogy nem igazán hívják fel a figyelmét a veszélyeire.

Leküzdhető függőség

Ha az oktatásban nem is tesznek sokat a megelőzésért, a pornófüggőség nem végletes probléma, ugyanis szerencsére leküzdhető. „A függőségeknél – legyen szó bármilyen függőségről – nagyon igaz, hogy el kell jutni egy olyan mélypontra, ami már az embert elhatározás elé állítja” – fogalmazott Hevesi Kriszta, akihez elmondása szerint azután fordulnak a függők, hogy valamilyen trauma éri őket, például elhagyja őket a párjuk.

Arról, hogy egy függő mit javasol a leszokáshoz, a Szabadon Pornófüggőség – a ki nem beszélt generációs probléma című videójából tudhatnak meg többet:

  • 16x9 Image

    Kuczogi Jakab

    Kuczogi Jakab a Szabad Európa videós újságírója. 2020-ban végzett a Színház- és Filmművészet Egyetem televíziós műsorkészítő szakán, jelenleg pedig az ELTE politikatudományok szakának hallgatója. Az elmúlt években az ATV és az RTL Híradójának riportere volt. 

XS
SM
MD
LG