Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Portfolio: További kétmilliárd euró lehívását hagyta jóvá az Európai Bizottság


Az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont épület Brüsszelben 2023. március 21-én
Az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont épület Brüsszelben 2023. március 21-én

Majdnem nyolcszázmilliárd forintnyi uniós forrást szabadított fel Magyarország számára az Európai Bizottság a lap értesülése szerint. Az oktatási és képzési rendszer, illetve a nemek közötti egyenlőség területén végrehajtott reformokat fogadta el a bizottság. A lehívható forrás a tanárok megemelt fizetésére is fordítható.

„A Magyarország és a bizottság közötti több hónapos tárgyalások után a magyar hatóságok november 30-án, illetve december 1-jén nyújtották be önértékelésüket az oktatási és képzési rendszer, illetve a nemek közötti egyenlőség területén. A bizottságnak három hónapos jogi határidő állt rendelkezésére az értékelés végrehajtására, és egy nagyon alapos vizsgálat után a bizottság úgy döntött, hogy elfogadja ezeket az önértékeléseket mint amelyek megfelelnek a jogi keretünknek”válaszolta a Portfolio kérdésére az Európai Bizottság szóvivője, Stefan De Keersmaecker.

A most teljesített témakörből az egyik a pedagógusok béremeléséhez kapcsolódik, a bizottság ugyanis azt várta el, hogy a kormány megfelelő oktatási stratégiát fogadjon el, és hogy törvénybe foglalja a tanári fizetések megemelését. Mivel ez megtörtént, újabb befagyasztott magyar uniós források kifizetése indulhat meg – írja a lap.

A 21,9 milliárd eurós kohéziós keretből 12,2 milliárdot hívhat le a magyar kormány a lap szerint.

XS
SM
MD
LG