Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Postaháború Egyházasrádócon


Az új postapont biciklivel is messze van Egyházasrádócon
Az új postapont biciklivel is messze van Egyházasrádócon

„Még biciklivel is túl messze van” – panaszolják a helyiek közül sokan a bezárt posta helyett létesített, délelőttönként nyitva tartó „postapont” kapcsán Egyházasrádócon. A Szombathely és Körmend között fekvő, mintegy 1300 lakosú településen február 1-jén zárták be a postát. A postai szolgáltatások azóta a falu alpolgármesterének a kisboltjában elérhetők.

2023. április elején jelentette be a Magyar Posta, hogy az 1500-nál kisebb lélekszámú települések postáit nem tartják fenn. Ezt az ígéretet teljesítik is, tavaly ősz óta sok postát zártak be, köztük például a Körmendtől nyugatra fekvő Horvátnádalján lévőt is. A postabezárásokról, azok okairól és kommunikációjáról tavaly a Nyugat.hu és a Szabad Európa is több cikkben beszámolt.

Ehhez kapcsolódóan: Mi lett a több száz bezárt postával?

A Szombathely és Körmend között fekvő, mintegy 1300 lakosú településen február 1-jén zárták be a postát. Az új posta nagyon messze van, még biciklivel is – mondja egy idősebb nő a Vas megyei Egyházasrádóc főutcáján, a Kossuth Lajos utcán. A falu Szombathely felőli végén állunk, nemrég lett vége egy útavatási ünnepségnek, és a faluközpont felé igyekszünk.

Ehhez kapcsolódóan: Küzdenek a falvak a bezáró kisposták miatt

Egyházasrádóc a 86-os főút mellett, Szombathely és Körmend között fekszik, jelenleg mintegy 1300 lakosa van. A faluban február 1-jén zárták be a postát, miután 2023. április elején jelentette be a Magyar Posta, hogy az 1500-nál kisebb lélekszámú települések postáit nem tartják fenn.

Ez volt a posta épülete a 2024. február 1-jei bezárásáig
Ez volt a posta épülete a 2024. február 1-jei bezárásáig

Posta a kisboltban, reggeltől délig

A nemrég bezárt posta épülete Egyházasrádóc központjában, az iskolával szemben áll. Ahogy kell. Minden egy helyen. Kis járda vezet az elhagyottnak tűnő házhoz, ami úgy néz ki, mintha évek óta zárva lenne. Az ajtón tábla, rajta az új posta címe, a Kossuth Lajos utca másik vége.

A posta bezárása után ugyanis megnyílt egy „postapartneri pont” egy élelmiszerbolthoz kapcsolódva. Ez hétköznapokon napi négy órában, reggel nyolctól délig van nyitva. Viszont a régi postától – és a település központjától – 1300 méterre található, a falu másik végén, közel a szomszédos Rádóckölkedhez.

A kisbolt, ahol a postapont működik
A kisbolt, ahol a postapont működik

Sokaknak okoz nehézséget, hogy a központtól ilyen távol van ez a postapartneri pont. Főleg az idősebbek panaszkodnak a távolságra, ami néhányuknak még biciklivel is nehézséget okoz. Volt, aki azt mondta, akkor már inkább Szombathelyen intézi ügyeit.

A helyiek szerint az önkormányzat nem küzdött

De az is sokakat felháborít, hogy a falu alpolgármestere nyitotta meg az új postát a már meglévő vegyesboltjában. Szerintük az önkormányzat azért sem küzdött keményebben a postáért, mert így az alpolgármester vállalkozásában működhet az új posta. Meg is jegyezte egy beszélgetőpartnerünk, hogy szerinte az alpolgármester már mindent megszerzett a faluban, amit csak lehet.

„Bele sem tudtunk szólni a bezárásba” – mondja Derks Wilhelmus Josephus polgármester, aki Hollandiából költözött ide, a 2020-as időközi választáson nyert, és azóta vezeti a falut. Azt mondja, a Magyar Posta tavaly kész helyzet elé állította a települést, ők bezárják a postát, és várják az üzemeltetők jelentkezését.

Egyházasrádóc holland polgármestere a 2020-as időközi választás óta vezeti a falut
Egyházasrádóc holland polgármestere a 2020-as időközi választás óta vezeti a falut

Próbáltak is üzemeltetőt találni, de senki sem jelentkezett – mondja. Megvizsgálták azt is, hogy átveszi az önkormányzat a posta üzemeltetését, de 15 millió forint kellett volna a helyiség kialakításához, majd havonta fizetni a rezsit és az alkalmazott bérét. Ez nem fért volna bele az önkormányzat költségvetésébe.

Mint mondja, nagyon örültek, amikor az alpolgármester jelentkezett, hogy megoldja a posta gondját. A polgármester szerint amennyi pénz befolyik a postából, az el is megy a költségekre, de legalább van posta a faluban. Hozzátette, sajnálja, hogy vannak olyanok, akiknek semmilyen megoldás nem tetszik.

A hétköznap délelőttönként nyitva lévő postapont ügyféltere a kisbolt épületében
A hétköznap délelőttönként nyitva lévő postapont ügyféltere a kisbolt épületében

Egy helyen minden

Autóba ülünk, nem is kell sokat keresnünk az új postát. A falu másik végén, túl a vasúti átjárón színes táblák mutatják, hogy itt széles a szolgáltatási paletta. A családi ház udvarán áll egy lottózó, hátul gázpalackot lehet cserélni, az udvarban dohánytrafik is működik, az élelmiszerboltból nyílik az új postapartneri ügyféltér. A bejáratnál tábla hirdeti, hogy a vállalkozás 17,3 millió forint támogatást kapott a Magyar Falu Programból.

Az élelmiszerbolt meglepően nagy, az eladók gyanakodva fogadnak, mert nem nagyon jár erre újságíró. Gyorsan előkerül a tulajdonos, az alpolgármester felesége. Készséggel megengedi, hogy lefotózzuk a posta ügyfélterét.

FOTÓ

Az ügyféltéren látszik, hogy csak pár napos. Épp egy férfi intézi ügyeit, a pulton bankkártyaterminál, mellette egy kosárban cukorka. Nem zavarjuk a postáskisasszonyt, éppen ügyfele van.

A Magyar Posta nem adta az épületet

Inkább Nagy Sándor alpolgármesterrel beszéltünk, aki mondja is, hogy az 1500 fő alatti településeken mindenhol bezárt a helyi posta. Ahol nincs, aki átvegye a működtetését, oda csak a mobilposta jár.

A mi vállalkozásunk az első körben nem is indult a postáért, pedig a Magyar Falu Programban támogatást is kaphattunk volna. Tavaly aztán válaszút elé kerültünk, amikor biztossá vált, hogy bezárják a postát. Akkor döntöttünk úgy, hogy megnyitjuk a postapontot, annak ellenére, hogy látszott, ebből nem lesz üzleti haszon” – sorolta.

Nagy Sándor, Egyházasrádóc alpolgármestere
Nagy Sándor, Egyházasrádóc alpolgármestere

Hozzátette, a Magyar Posta a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeget, havi 260 ezer forintot ad támogatásként. A költségek, bérleti díj, rezsi, munkabér levonása után ez mínuszos történet. Azaz önmagában, másik tevékenység nélkül nem lesz rentábilis. Képviselő-testületi ülésen is foglalkoztak vele, kiderült, hogy nincs másik jelentkező, pedig az önkormányzat még támogatást is adott volna.

„Mi nem is kértünk, nem is kaptunk önkormányzati támogatást, mert én alpolgármesterként érintett vagyok” – mondta.

Megjegyezte, hogy megpróbálták megvásárolni a régi posta épületét, hogy a megszokott helyen maradhasson a szolgáltatás, de a Magyar Posta közölte, hogy nem eladó az épület. Az alpolgármester hozzátette, szívesen átadják másnak a postapartneri szolgáltatást, ha valaki lát benne fantáziát.

Rádóckölkeden öt percet van nyitva a „posta”

A történetben sokszor felmerült a szomszédos Rádóckölked. Azt is hallottuk, hogy ha Egyházasrádóc és a vele szinte egybeépült Rádóckölked közösen áll ki a posta megtartásáért, akkor sikerrel is jártak volna, mert a két falu lakossága összesen több mint 1500.

Sok mindent intézhet egy helyen, aki nem a falu másik végén lakik. Az utóbbiaknak viszont még biciklivel is hosszú az út a postapontig
Sok mindent intézhet egy helyen, aki nem a falu másik végén lakik. Az utóbbiaknak viszont még biciklivel is hosszú az út a postapontig

Kukor Péter, Rádóckölked polgármestere meglepődik a kérdésen. Azt mondja, őket senki sem kereste meg az ügyben, Egyházasrádócról sem és a Magyar Postától sem. A faluban egyébként több mint tíz éve bezárták a postát, Rádóckölkeden azóta csak a mobilposta jár.

A polgármester csodálkozik, miért támadják azt, aki postát üzemeltet, azt mondja, inkább örüljenek neki. „Nálunk öt percet van nyitva a posta, Egyházasrádócon négy órát” – emeli ki. Kukor Péter hozzáteszi, nem is érti az egyházasrádóciak problémáját.

A falu központjában üresen áll az épület, ahol nemrég még posta volt, aminek a másik felében akár kisebb üzlet is lehetne. Az egyházasrádóciak járhatnak ki a faluszéli postára.

Szilágyi József írása
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG