Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sok minden kisülhet még az építési törvény körüli brüsszeli aggályokból


Az Európai Szociális Alapból támogatott projektek egy magyar plakáton
Az Európai Szociális Alapból támogatott projektek egy magyar plakáton

Megerősítette az Európai Bizottság a Szabad Európa érdeklődésére, hogy a regionális politikai főigazgatóság március 26-án az építési törvénnyel kapcsolatban levélben kérdésekkel fordult a magyar hatóságokhoz, ugyanakkor nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a lehetséges következményekről.

„A bizottság nem fűz kommentárt a levél tartalmához és nem bocsátkozik találgatásokba a potenciális következményekre vonatkozóan” – hangsúlyozta az Európai Bizottság egyik szóvivője lapunk érdeklődésére, hozzátéve, hogy „a testület szorosan együttműködik valamennyi tagállammal a kohéziós politikai alapok végrehajtását illetően”.

Az Európai Bizottság az esetek zömében nem fűz semmilyen kommentárt kiszivárgott levelekhez, amelyek folyamatban lévő ügyre vonatkoznak. A regionális főigazgatóság építési törvénnyel kapcsolatos aggályait tartalmazó levél tartalmát a Portfolio ismertette szerdán, lehetséges következményként írva arról, hogy a problémák orvoslásának elmulasztása esetén felfüggeszthetik egyes kohéziós politikai programoknál a támogatások folyósítását.

A lap a birtokába jutott levél nyomán azt írja, hogy a regionális politikai főigazgatóság aggodalmának középpontjában a tavaly novemberben elfogadott építési törvény kiterjesztett alkalmazási köre áll. Ez alapján a kormány egyedi határozat értelmében – az építési beruházás gyors lebonyolítása céljából – mentesíthet bizonyos állami beruházásokat a jogszabály alól.

Korai még a lehetséges következményeket találgatni

„Magyarországnak azt is bizonyítania kell, hogy az uniós források felhasználásával kapcsolatos közbeszerzési eljárásoknál valamilyen módon biztosítják az összeférhetetlenségi szabályok érvényesülését” – írja a levél alapján a Portfolio. A bizottság további észrevétele, hogy a törvény nem határozza meg pontosan az uniós támogatás fogalmát, így – írja a lap – nem világos, hogy pontosan mely EU-alapok és operatív támogatási programok tartoznak a hatálya alá.

Lapunknak nyilatkozó források szerint éppen a fenti bizonytalanság miatt is korai még spekulálni arról, hogy nem kielégítő magyar válaszok esetén (erre a levélben egy hónapot kaptak a magyar hatóságok) milyen következményekkel kell számolni. Ez nagyrészt attól függ, hogy a brüsszeli szervek milyen szabályok keretében foglalkoznak a kérdéssel.

A legenyhébb esetben és a magyar oldalon a jelzett észrevételek orvoslásának hiánya esetén pénzügyi korrekcióra kerülhet sor, ami, ha nem is rutineljárás, de meglehetősen gyakran előfordul a gyakorlatban, és nem csak Magyarország esetében. Éppen hazánknál, a 2014–2020-as időszakban volt már példa egymilliárd eurós pénzügyi korrekcióra. Ez alapesetben nem jelent általános forrásvesztést, ha a hatóságok más projektekkel tudják helyettesíteni a szabálytalannak ítélteket. Az a tény, hogy a regionális főigazgatóságtól és nem egy uniós biztostól származik a levél, mindenesetre arra utal, hogy Brüsszelben – legalábbis egyelőre – a kohéziós politika végrehajtásával kapcsolatos problémát látnak az építési törvényben.

A Portfolio cikkében a következő fontos idézet is szerepel, amely ugyancsak felvet kérdőjeleket. „A létrehozott rendszer működésében mutatkozó hiányosságok miatt szinte minden közberuházás esetében rendszerszintű következtetéseket vonhatunk le, ami a kifizetési határidők és a kifizetések felfüggesztéséhez vagy akár a kohéziós politikai programok keretében történő pénzügyi korrekciókhoz is vezethet.”

Ehhez kapcsolódóan: Brüsszel szerint van megoldás az egyhangú döntések feladására

Éppen a közbeszerzési rendszer rendbetétele az egyik szupermérföldkő

Mint ismert, a Magyarország ellen jelenleg is folyamatban lévő jogállami feltételességi eljárás gyújtópontjában éppen a magyar közbeszerzési rendszer több mint évtizedes rendszerszintű hiányosságai állnak, amelyek az EU szerint veszélyeztetik az EU pénzügyi érdekeit és költségvetését. A közbeszerzési rendszer rendbetétele egyike annak a 21 kulcsfontosságú feltételnek (szupermérföldkőnek), amelyek teljesítése nélkül Magyarország a már kifizetett előleg kivételével nem kezdheti meg a helyreállítási támogatások és kölcsönök (több mint tízmilliárd euró) felhasználását.

Az újabb közbeszerzési probléma nyilvánvalóan csak megerősítené az Európai Bizottság meggyőződését, hogy a közbeszerzési rendszer gyengeségei miatt Magyarországon az uniós pénzek továbbra sincsenek biztonságban. Ugyanakkor – mint intézményi forrásaink rámutattak – a folyamatban lévő eljárásba az újabb problémát jogilag nem lehet felvenni, legfeljebb egy új procedúra tárgyát képezheti.

A levél kiküldéséből tehát – bár potenciálisan a kohéziós politikai programokon is túlmutató jelentősége lehet – önmagában még nem lehet következtetni a várható következményekre és a bizottság következő lépéseire, amelyek nagyrészt a magyar válaszoktól függenek.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG