Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik és a nők viszonyáról: „Megtartottuk a karakteres és ideológiai vonalat”


Potocskáné Kőrösi Anita
Potocskáné Kőrösi Anita

Az idén 30 éves, demokratikusan választott magyar parlament képviselőinek 12 százaléka nő. Ezzel a világ 158. helyén állunk. Az európai és az uniós átlag is 30 százalék körül van. Egyikük Potocskáné Kőrösi Anita, aki a Jobbik egyetlen parlamenti képviselőnője. Vele beszélgettünk arról, milyen egy korábban macsó, erőszakot hirdető, azóta középre került pártban nőként, zavarja-e Novák Katalin videója, és szerinte az apa férfi és az anya nő-e. A Szabad Európa podcastjának előzetese a Parlament 30 sorozatunkban.

Klasszikus családanya, de kevesli a nők egyenjogúságát Magyarországon. „A XXI. században is a férfiaknak nagyobb szerepet kell vállalni, hiszen a család úgy teljes.” Égnek áll a haja attól, ha azt hallja, „a nőknek konyhában a helye.” Novák Katalin miniszter elhíresült videóján felháborodott, és úgy érzi, őt is bántják akkor, amikor baloldali nő képviselőtársainak beszólnak a kormánypárti padsorokból.

Ettől még pártját konzervatívnak tartja, de néppártnak, melyben „nincs helye kirekesztésnek és gyűlöletnek”. Szerinte egy meleg ember is lehet vezető a Jobbikban, de ha tehette volna, megszavazza az alkotmánymódosításnak azt a passzusát, miszerint „az apa férfi, az anya nő”. De a módosítás közpénzzel kapcsolatos részei miatt pártja nem szavazhatott igennel.

A Jobbikban lassan halad az a folyamat, amely a többi ellenzéki pártban már női társelnökhöz vezetett, de Potocskáné Kőrösi Anita buzdítja a „hölgyeket”, hogy menjenek politikusnak.

Szerettük volna, ha két konzervatív nőpolitikus, egy kormánypárti és egy ellenzéki vitatkozik a nők általános és politikai szerepéről, de Selmeczi Gabriella, a Fidesz képviselője nem vállalta a beszélgetést. Így Potocskáné Kőrösi Anita egyedül beszélt a konzervatív értékek és az ellenzékiség viszonyáról.

Szóba került a gender-kérdés is. Kérdésünkre, hogy szerinte léteznek-e társadalmi nemek, kitérő választ adott: „A gender, a társadalmi nemek kutatása annyira összetett tudományág, hogy ennek a kérdésnek az eldöntését én meghagynám a kutatóknak.”

A családon belüli erőszak elleni fellépést erősítené, de bízik Varga Judit miniszter ígéretében: szigorítani fogják a büntetési tételeket. Kőrösi Anita viszont a jelzőrendszert is erősítené, leszámolna az áldozat-hibáztatással, sőt, az Isztambuli Egyezmény nevét is kiejtette.

A konzervatív, ellenzéki nő-politikus podcast-interjúja nemsokára meghallgatható lesz oldalunkon.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG