Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Prágában összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntetők


Tiltakozók Prágában a járványügyi óvintézkedések ellen tartott tüntetésen 2020. október 18-án.
Tiltakozók Prágában a járványügyi óvintézkedések ellen tartott tüntetésen 2020. október 18-án.

Magyarországon 1478 új fertőzöttet regisztráltak, és 31 ember halt meg koronavírusban. Csehországban több rendőr és tüntető megsérült, amikor tiltakozások kezdődtek a lezárások ellen.

Magyarországon 1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1173 főre emelkedett, 14 312-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 283 fő. Az Operatív Törzs jelenleg 40 óvodában és 13 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 117 osztálynál és 15 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

  • Olaszországban szigorításokat jelentettek be, miután a hétvégén mind a két napon rekordot döntött az új fertőzöttek száma. Szombaton több mint 11 ezer, vasárnap pedig több mint 12 ezer új koronavírusos beteget regisztráltak. Az országban ezentúl a polgármesterek dönthetnek róla, hogy korlátozzák-e az éttermek nyitvatartási idejét, és az egy helyen tartózkodó emberek maximális számát.
  • Franciaországban is sok új fertőzöttet jelentettek a hétvégén, szombaton és varárnap összesen több mint 60 ezer új esetet regisztráltak. A magas esetszámokhoz Európában az is hozzájárul, hogy több országban intenzív tesztelésbe kezdtek.
  • Belgiumban egy hónapra bezárják a bárokat és éttermeket, valamint éjfél és hajnal 5 között kijárási tilalom lép érvénybe. A belga miniszterelnök azt mondta, tudja, nagyon kemények, de szükségesek ezek az intézkedések.
  • Svájcban hétfőtől kötelező a maszkviselés zárt térben, és megtiltanak minden 15 főnél nagyobb csoportosulást.
  • Csehországban két hét múlva döntenek arról, hogy bevezetnek-e egy teljes lezárást. Az országban, ahol jelenleg a legmagasabb Európában a hivatalos fertőzöttek aránya, már így is szigorú korlátozások vannak érvényben, a vendéglátóhelyeket többsége zárva tart, és az iskolák távoktatásra álltak át.
  • A világon nagyjából 40 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 1,1 millió fölött van a Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

Szlovénia járványhelyzetet hirdet

A szlovén kormány hétfőtől újra járványhelyzetet hirdetett ki az egész országra. Az intézkedésre a járványadatok rosszabbodása miatt számítani lehetett.

Ezzel együtt automatikusan aktiválódott az úgynevezett nemzeti védelmi és mentési terv, ami azt jelenti, hogy az állam állja a polgári védelemnek és a katasztrófavédelemnek a járványügyi intézkedések révén felmerülő költségeit. A járványügyi intézkedéseket azonban nem szigorítják tovább. Viszont arra kérnek minden munkavállalót, hogy aki teheti, önkéntes alapon távmunkában dolgozzon.

Szlovéniában minden ötödik koronavírus-teszt pozitív eredményt hozott szombaton, eddig a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek aránya a tesztekhez képest. Aznap 726-tal, 15 142-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Zavargások törtek ki Csehországban

A tüntetők és a rendőrség erőszakos összecsapásába torkollott vasárnap délután a prágai Óvárosi téren tartott tiltakozó akció a cseh kormány koronavírussal kapcsolatos óvintézkedései ellen. A megmozdulást eredetileg futballszurkolók szervezték a közösségi hálózatokon keresztül, de néhány civil mozgalom is támogatásáról biztosította. A Polgári Szabadságjogok Mozgalma (HOS) végül is másfél órás tüntetést szervezett Prága központjában.

Az akció lezárása után a tüntetők kisebb-nagyobb csoportjai rátámadtak a rendőrökre, akiket kövekkel, üvegekkel, sörösdobozokkal és más tárgyakkal dobáltak meg. Az agresszív tüntetőket, többnyire az arcukat sállal, kendővel eltakaró fiatalokat, végül rendőrségi kommandósok és lovasrendőrök könnygázzal és vízágyú bevetésével szorították ki a térről.

Az utcai összecsapásokban mintegy húsz rendőr megsérült, négyet közülük kórházban kellett kezelni. A tüntetők közül több mint harmincan sérültek meg. A résztvevők az óvintézkedések enyhítését követelték. A nagyrészt fiatal tüntetők többsége arcmaszk nélkül vett részt az akción.

Martin Vondrásek, az országos rendőrparancsnok helyettese vasárnap este újságíróknak azt mondta, hogy a néhány ezer résztvevő közül mintegy 400 radikális futballhuligán kapcsolódott be a rendőrség elleni támadásokba. Az összetűzések több mint száz résztvevőjét őrizetbe vették. Már a tüntetés kezdete előtt mintegy ötven személynél késeket és tiltott pirotechnikai eszközöket találtak, amiért az illetőket igazoltatták, illetve előállították.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG