Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átalakíthatják a háziorvosi körzeteket, megjelent az erről szóló rendelet


Háziorvosi rendelő Miskolcon 2020. március 24-én (képünk illusztráció)
Háziorvosi rendelő Miskolcon 2020. március 24-én (képünk illusztráció)

Szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben az a Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett rendelet, amely a háziorvosi körzetek ellátásának biztosításával kapcsolatos feladatokról szól, valamint szabályozza az egészségügyi alapellátások körzeteinek kialakítását.

A rendelet a praxiskezelő alapellátási körzetekkel kapcsolatos feladatainak – a tartósan betöltetlen körzetek ellátásának biztosítása, körzetek megállapítása, kialakítása és átalakítása – részletszabályait határozza meg.

A rendelet szerint a háziorvosi praxisok felügyeletét ellátó praxiskezelő a jövőben

  • új háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi körzetet (a továbbiakban együtt: alapellátási körzet) hozhat létre;
  • az alapellátási körzet határait módosíthatja;
  • alapellátási körzetet szüntethet meg.

A praxiskezelő évente kétszer, márciusban és szeptemberben tájékoztatást kér az önkormányzatoktól arról, hogy van-e olyan, önkormányzati rendelettel kialakított alapellátási körzet az illetékességi területükön, amely hat hónapot meghaladóan tartósan betöltetlen, az alapellátási körzet megfelel-e a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló rendeletben meghatározottaknak, van-e helyettesítő orvossal közvetlenül vagy egészségügyi szolgáltató útján kötött szerződés.

Ha egy önkormányzat illetékességi területén van betöltetlen körzet, ám az önkormányzat nem nyilatkozott róla, a praxiskezelő egészségügyi alapellátási körzetek átalakítása iránti eljárást folytat le. A körzetek kialakításakor törekedni kell arra, hogy ne érintsen hátrányosan meglévő, praxisjoggal rendelkező orvos által ellátott körzetet.

A rendelet, amelyet már nyáron társadalmi vitára bocsátott a kormány, a kihirdetéstől számított harmadik napon lép hatályba. A praxiskezelőnek 2027. december 31-ig kell megalkotnia az alapellátási körzethatárokat, amelynek során új körzeteket alakíthat ki, meglévő körzethatárokat módosíthat, illetve körzeteket szüntethet meg.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG