Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Prőhle Gergely: „Minden családban van részeges rokon”


Habsburg Ottó figyel
Habsburg Ottó figyel

Az ország és a Fidesz is jobban járna, ha az Európai Néppárt nem zárná ki magyar tagját, amelynek brüsszelezése nagyon távol áll interjúalanyunktól. Novák Katalin videóját büszke emancipációs üzenetnek tartja, és hisz abban, hogy a Fidesznek van még klasszikus konzervatív tábora. Prőhle Gergellyel, az egykori németországi és svájci nagykövettel és külügyminisztériumi államtitkárral készítettünk podcast-interjút, mely hamarosan hallható lesz oldalunkon.

„Saját magunkban kell tisztázzuk, hogy mi akartunk ennek a közösségnek a tagjai lenni” – mondta az Európai Unióról Prőhle Gergely, aki most a legendás európai parlamenti képviselő, Habsburg Ottó hagyatékát gondozó alapítvány igazgatója. „Az a közösség, ami évtizedek óta alakul, egy olyan közös érték- és érdekrendszer, amelynek mi is egyenjogú részei vagyunk.”

A külügyminisztérium volt helyettes államtitkárát taszítja a magyar kormány brüsszelezése, Novák Katalin emlékezetes videója viszont „nagyon mély benyomást tett rá”. Azt javasolná egy feltételezett „nagyon emancipált német kritikusnak, hogy gyere, barátom, segítek lefordítani, nézzük meg ezt a videót még néhányszor, és beszélgessünk arról, hogy vajon az általános társadalmi viszonyokat tekintve az a fajta modernitás, amivel lényegében ti már évtizedek óta próbálkoztok, hova juttatta a társadalmatokat?”

A volt német nagykövetet egyébként a brüsszeli vétó-kompromisszum kapcsán kerestük fel. „A németek mindig így közelítenek az Európa politikájukhoz, hogy a saját mozgásterüket ez által hogyan lehet jobban növelni. Nem véletlenül mondták azt Helmuth Kohlról, hogy amikor európai érdekekről beszél, akkor mindig a német érdekekre gondol. Ha megnézzük, hogy ez most hogyan zajlott” – utalt a német közvetítéssel létrejött vétó-kompromisszumra - , akkor újra ennek látjuk az igazolását”.

Emlékezetes, hogy Lázár János volt miniszter jelezte a vétóvita idején, hogy a magyar kormány a nyugati élelmiszer-kiskereskedelmi láncok kiszorítását tervezi. Ezután sokakban felötlött a német vétó-kompromisszum kapcsán, hogy ez az Aldi és a Lidl érdekében történt. Prőhle Gergely ezt durva leegyszerűsítésnek tartja, de azért ennyit megengedett a lázári, nem túl diplomatikus fenyegetés kapcsán: „A nyugat-európai politikusokról, még ha jobban szabott öltönyöket is viselnek, mint kelet-európai kollégáik – bár ez pont Lázár Jánosra nem igaz - nincsenek olyan illúzióim, hogy ne alkalmaznának hasonló eszközöket”. Kérdésünkre, miszerint ezzel a Szájer-ügyre utal-e, inkább az osztrák szabadságpárti vezér, Strache leleplező videóját említette.

Zavaros társaságnak tartja az Európai Parlamentnek azt a két frakcióját, ahová a Fidesz beülhet, ha kiraknák a Néppártból (amiben egyébként nem biztos, hogy megtörténik majd): a konzervatívokat, ahol a lengyel szövetséges, a PIS ül, illetve az identitárius szélsőjobbosokat. „Fontosnak tartom, hogy ezekkel a politikai csoporttusolásokkal legyen egy épeszű dialógus, csak nem kell közéjük beállni. Az ország is és a Fidesz is sokkal jobban járna, ha a Fidesz a Néppártban maradna” – mondja.

Két évig sem lehetett a Petői Irodalmi Múzeum igazgatója, mert őt, a mérsékelt konzervatívot egy radikális jobboldalira, Demeter Szilárdra cserélték. Ennek dacára Prőhle Gergely úgy látja, hogy a Fidesznek még „van klasszikus, konzervatív hátországa”. „Vannak olyan, tagadhatatlanul konzervatív értékek, melyeket a Fidesz képvisel, a másik oldal pedig látványosan tagad.” De „egy politikai család sem teljesen egyöntetű, mint ahogy egy család sem az. Minden családban van részeges rokon.

Phrőle Gergely interjúját hamarosan meghallgathatják itt, a Szabad Európa honlapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG