Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Propagandisták, bankok és teljes technológiai sorompó az EU új szankciós csomagjában


Vlagyimir Putyin vezeti az orosz Biztonsági Tanács ülését 2014. december 26-án (képünk illusztráció)
Vlagyimir Putyin vezeti az orosz Biztonsági Tanács ülését 2014. december 26-án (képünk illusztráció)

Az Európai Bizottság a tizedik szankciós csomagban tizenegymilliárd euró értékű exporttilalomra, a feketelista közel száz további személlyel és céggel való kibővítésére és első ízben hivatalos iráni szervek elleni intézkedésekre terjesztett elő javaslatot. A szankciók újabb köre sem érinti viszont az orosz nukleáris szektort.

Az Európai Bizottság Ursula von der Leyen által szerdán bejelentett tizedik szankciós javaslata nem terjed ki az orosz nukleáris exportra és iparra (amit elsősorban Lengyelország és a balti államok szorgalmaztak), így a Roszatom vezetőit sem strigulázzák majd. A magyar kormány már korábban jelezte, hogy nem fog hozzájárulni semmilyen, a nukleáris szektort sújtó szankcióhoz.

Totális embargó alatt az orosz fegyveres erők

Ha a javaslatot ebben a formában egyhangúlag támogatják a tagállamok, az EU teljes technológiai exporttilalom alá helyezi majd az orosz hadsereget és hadiipart, miközben a háború kezdete óta először harmadik országbeli, jelesül az orosz agressziót drónokkal és más hadieszközökkel támogató iráni szereplőket is szankciókkal sújt majd. A bizottság elnöke szerint cél, hogy a sorrendben tizedik szankciós csomagot az orosz intervenció egyéves évfordulója, február 24-e előtt hatályba helyezzék.

Ursula von der Leyen tizenegymilliárd euróra becsülte az Oroszországba irányuló, kulcsfontosságú technológiákat és ipari termékeket magában foglaló uniós exportra kivetendő tilalom kereskedelmi értékét. Az új szankciók olyan, az orosz gazdaság működéséhez szükséges árukat foglalnak magukba, mint az elektronikai termékek, a speciális járművek, gépek, nehézgépjárművek és repülőgépmotorok alkatrészei. Az EU embargót hirdet antennák, daruk és más olyan, építőiparban használatos áruk Oroszországba történő kivitelére is, amelyeket az orosz hadsereg hasznosíthat.

A javaslat tovább szigorítaná az úgynevezett kettős (polgári és katonai) felhasználású termékek és fejlett technológiai termékek exportját. Közel ötven olyan elektronikus alkatrészre terjesztenék ki az exportellenőrzést, amelyet Oroszországban drónok, rakéták, helikopterek és más fegyverrendszerek gyártására használhatnak. Mindez egyes ritkaföldfémekkel és hőérzékelő kamerákkal kiegészülve a bizottság szerint azt eredményezi majd, hogy az EU szankciói minden, a harctéren alkalmazható technikát lefednek.

Ehhez kapcsolódóan: „A propaganda szinte mindenhol jelen van” – Helyi információs aktivisták szemben a Kreml hadigépezetével

Iránt is célba veszi az EU

Az orosz szankciós rezsimet hét iráni szervezetre, köztük a polgári célpontok elleni támadásra alkalmas Shahed drónokat Oroszországnak szállító Iráni Forradalmi Gárdára is ki fogják terjeszteni a javaslat értelmében.

Az EU először a Krím 2014-es megszállása után tett szankciós listára hivatalos orosz személyeket és cégeket, illetve szervezeteket. Ezek száma mostanra megközelítette az 1400-at, a tizedik szankciós lista is közel száz új névvel fog bővülni. Kormánytagokkal, parlamenti képviselőkkel, katonai és fegyvernemi vezetőkkel, de olyan hivatalos személyekkel is, akik aktívan közreműködtek több ezer ukrán gyermek szüleitől való elszakításában, Oroszországba szállításában és törvénytelen örökbefogadásában.

Vlagyimir Putyin rendszerének háborús propagandistái és dezinformációs eszközei is szerepelnek az új, kibővített listán. Először is a Wagner zsoldoshadsereg vezére, Jevgenyij Prigozsin ellenőrzése alá tartozó Patriot Media Csoport és csatolt részei. Másodszor a már korábban betiltott Szputnyikot és a RIA Novosztyit is üzemeltető Rosszija Szivodnya (Oroszország Ma) médiacsoport és annak két vezetője, Dmitrij Kiszeljev vezérigazgató és Margarita Szimonjan főszerkesztő.

Von der Leyen szerint szorul a hurok

Három további orosz bankot is fel kíván tenni a listára a bizottság, amely előzetesen egyeztetett a tagállamokkal. Ezek: Oroszország legnagyobb magánbankja, a Pjotr Avon, a German Khan és Mikhail Fridman oligarcha érdekeltségébe tartozó Alfa Bank, az ugyancsak az első három piaci szereplő közé tartozó Tinkoff Bank és az Oroszország első számú hitelezőjének számító Rosbank.

A tizedik szankciós csomag az intézkedések kijátszásának megelőzését célzó új intézkedéseket is tartalmaz. „Azoknak az oligarcháknak a nyomába szegődünk, akik megpróbálják elrejteni vagy eladni a vagyontárgyaikat, hogy megmeneküljenek a szankciók elől” – mondta Ursula von der Leyen, aki azt is bejelentette, hogy a tagállamokkal együtt megvizsgálják, hol találhatók az orosz jegybank EU-ban befagyasztott valutatartalékai.

„Együttesen egyre erősebben szorítjuk a hurkot Oroszország nyaka körül. Felszólítom a tagállamokat, hogy minél előbb fogadják el az új szankciós csomagot” – szögezte le a testület elnöke.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG