Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

PSZ: Ötből két népszavazási kérdést átengedett a Kúria


A diákok vonulásos tüntetést tartottak az Oktogontól a Belügyminisztériumig pedagógusnap alkalmából, 2023. június 5-én
A diákok vonulásos tüntetést tartottak az Oktogontól a Belügyminisztériumig pedagógusnap alkalmából, 2023. június 5-én

A Kúria – megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését – két népszavazási kérdést hitelesített – közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), amelynek két alelnöke márciusban öt kérdésben kezdeményezett népszavazást, de az NVB mindegyiket elutasította.

A PSZ két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás azután fordult felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához, hogy az NVB mind az öt népszavazási kérdésüket elutasította. A Kúria csütörtökön azonban úgy döntött, hogy az ötből két kérdést hitelesít.

  • „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”

Ez az a két kérdés, amelyet elfogadott a Kúria.

Az NVB ezekről korábban úgy vélekedett, hogy megválaszolásukhoz a választópolgároknak nincs kellő szakmai és jogi ismeretük. A Kúria végzése szerint azonban a kérdések egyértelműek, nem tartoznak népszavazást tiltó tárgykörbe, a választópolgárt pedig kompetensnek kell tartani a kérdések megválaszolására – közölte a PSZ.

Ha minden jogi akadály elhárul, a PSZ haladéktalanul megkezdi az aláírások összegyűjtését, amire 120 nap áll rendelkezésre. A szakszervezet ebben a kampányban számít mindenkire, akinek fontos a diákok jövője, az oktatás megváltoztatása. A cél az, hogy összegyűljön kétszázezezer érvényes aláírás, ebben az esetben a parlament köteles kiírni a népszavazást.

A PSZ bízik abban, hogy az ötpontos népszavazási kezdeményezés további három kérdését is hitelesíti a Kúria – közölte a szakszervezet.

XS
SM
MD
LG