Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Számháború: a PSZ szerint 34 ezernél több pedagógus hiányzik a közoktatásból


A 6/c osztály tanulói a dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a tanévnyitó napján, 2018. szeptember 3-án
A 6/c osztály tanulói a dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a tanévnyitó napján, 2018. szeptember 3-án

Összesen több mint húszezer pedagógus, valamint 14 ezer, nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő (noks) hiányzott a 2020/21-es tanévben a közoktatásból – ismertette számításaikat Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke és Nahalka István oktatáskutató. Ebben benne vannak a hiányzó óvodapedagógusok, és a visszafoglalkoztatott nyugdíjasokat is hiányként számolták.

A most ismertetett számokat nyilvánosan elérhető adatbázisokból állították össze, az Országos kompetenciamérés telephelyi jelentéseit, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a társadalombiztosítás adatait használták – mondta Totyik Tamás.

Nahalka István oktatáskutató szerint számháború van a pedagógushiány ügyében, mert nem egyértelmű fogalom, definiálni kell, hogy mit számítanak bele, és mit nem.

Totyik Tamás szerint döbbenetes számokat kaptak az adatok összevetésével, sokkal rosszabb eredmény született, mint amiről a szakszervezet tudott. Általában 16 ezer hiányzó pedagógusról beszéltek, de most kiderült, hogy több mint kétszer ennyien kellenének. Szerinte a kormány nem definiálja egyértelműen, mit tekint pedagógushiánynak, ezért vannak az óriási eltérések a számokban.

Bemutattak egy táblázatot, amely szerint 5015 álláshely nincs betöltve, óvodapedagógusból 3620 fő hiányzik, iskolapszichológusból 980, fejlesztő- és gyógypedagógusból 1745, és 9227 nyugdíjast foglalkoztatnak vissza, amit ők szintén pedagógushiányként értelmeznek.

Ez összesen 20.587 pedagógus hiányát jelenti a közoktatásban óvodákkal együtt. Ezenfelül 14.031 noksos hiányzik. Ilyen munkakör például az óvodatitkár, az iskolatitkár, a kollégiumi titkár, a dajka, a gondozónő, a takarító, a könyvtáros, a pedagógiai felügyelő és a pedagógiai asszisztens.

Korábbi cikkünk a témában: PDSZ: A kormány állításával szemben elképesztő tanárhiánnyal indul a tanév

Őket is beleszámolva 34.618 fő hiányzik a közoktatásból. Ezt a hiányt próbálja leplezni a kormány a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával és a helyettesítésekkel, amikor a földrajztanár tartja a fizika- vagy az énektanár a kémiaórát – mondta Totyik Tamás.

2015 óta folyamatosan romlik a helyzet, és a státusztörvény hatálybalépése miatt újabb pedagógusok távozása várható. Ezt pontosan a szakszervezetek sem tudják, de több ezer tanár jelezte, hogy nem kíván az új jogállási törvény alapján tanítani.

Totyik Tamás tud olyan tanárról, akinek három forinttal emelkedik a fizetése az új rendszerben, átlagosan pedig számításaik szerint öt százalékkal nő a pedagógusok fizetése az új törvény alapján.

XS
SM
MD
LG