Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt Puhl Sándor, a világ egykor legjobb focibírója


Puhl Sándor játékvezető egy Újpest–Ferencváros mérkőzésen, 1995. április 3-án
Puhl Sándor játékvezető egy Újpest–Ferencváros mérkőzésen, 1995. április 3-án

A világ egyik valaha volt legjobb játékvezetője, a Magyar Labdarúgó Szövetség egykori alelnöke 65 éves volt.

Elhunyt Puhl Sándor, közölte a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ). A kiemelkedő pályafutású focibíró 1955-ben született Miskolcon, 15 évesen pedig már le is tette a játékvezetői vizsgát.

1984-től már meccseket kapott a hazai legfelsőbb osztályban, 1988-tól pedig nemzetközi meccseket is vezetett. Az 1990-es években élte pályája csúcsát, 1994-ben világbajnoki elődöntőt és döntőt is vezetett magas színvonalon.

Emlékezetes története, hogy döntő meccs kezdetén, a térfélválasztáshoz szükséges pénzfeldobáshoz elfelejtett érmét vinni magával, ahogy a tartalék bíró is. Így egy kölcsönkért negyeddolláros oldotta meg a feladatot végül.

1997-ben pedig ő vezethette a Bajnokok Ligája döntőjét. A meccset 3-1-re nyerte a Borussia Dortmund a Juventus ellen, de az első dortmundi gól előtt tévesen lest jelzett a partjelző.

Puhl Sándor azonban jól helyezkedett és felülbírálta a döntést, megadta Karl-Heinz „Kalle” Riedle gólját.


Aktív játékvezetői pályája 2000-ben zárult egy Olaszország–Anglia meccsel. Pályafutása során az IFFHS (Nemzetközi Labdarúgás-történeti és -statisztikai Szövetség) négy évben is őt választotta a világ legjobb bírójának, egészen pontosan 1994 és 1997 között folyamatosan. Nála többször ez csak az olasz Pierluigi Collinának sikerült.

Visszavonulása után a Sport1 tévé szakkomentátora volt, illetve 2000 és 2006 között az MLSZ alelnöke is. 2010 óta az MLSZ Játékvezető Bizottságának alelnökeként is dolgozott.

Temetéséről a család később intézkedik.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG