Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin jelentős létszámnövelésre utasította az orosz hadsereget


Orosz toborzóplakát 2022. augusztus 24-én
Orosz toborzóplakát 2022. augusztus 24-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön arra utasította az orosz hadsereget, hogy növelje 137 ezerrel a fegyveres erők létszámát az ukrajnai katonai akció miatt.

Putyin január 1-jén hatályba lépő rendelete nem fejti ki, hogy a sorkatonák nagyobb számával, több önkéntes toborzásával vagy a kettő kombinációjával erősítse-e sorait az orosz hadsereg.

Az elnöki rendelet célja az orosz fegyveres erők állományának 2.039.758 főre emelése. Ebből 1.150.628 a katona. Egy korábbi rendelet szerint 2018 elején a létszám 1.902.758, illetve 1.013.628 volt.

A Kreml közölte, hogy csak önkéntes szerződéses katonák vesznek részt az úgynevezett „különleges katonai műveletben” Ukrajnában. Ezzel tagadta, hogy széles körű mozgósításra készülne.

Az orosz média és nem kormányzati szervezetek szerint az orosz hatóságok több önkéntes, illetve katonai magánvállalkozók bevonásával törekednek az ukrajnai katonai akcióban részt vevő katonák létszámának növelésére, sőt amnesztiát is ajánlottak egyes foglyoknak a katonai szolgálatért cserébe.

Minden 18–27 éves orosz férfinak egy év katonai szolgálatot kell teljesítenie, de nagy részük egészségügyi okokból vagy az egyetemi hallgatóknak adott halasztás miatt elkerüli a behívást. Moszkvában és más nagyvárosokban különösen magas az ilyen férfiak aránya.

Az orosz hadsereg évente kétszer, tavasszal és ősszel tart sorozást. Putyin 134.500 hadköteles besorozását rendelte el a legutóbbi, tavasszal postázott behívókkal.

Az utóbbi években a Kreml az önkéntes szerződéses katonák arányának növelésére helyezte a hangsúlyt, miután a hadsereg modernizálására és felkészültségének javítására törekedett. Mielőtt csapatokat küldött Ukrajnába, az orosz hadseregnek több mint négyszázezer szerződéses katonája volt, közülük 147.000 a szárazföldi erőknél.

Katonai megfigyelők megjegyzik, hogy ha az ukrajnai hadjárat elhúzódik, ezek a számok egyértelműen nem elegendők a hadműveletek fenntartásához. Ehhez deklaráltan egymilliós haderő felállítását tűzték ki célul.

Véres üzlet: „Putyin séfje” az új jelentések szerint rabokat toboroz zsoldosnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:33 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG