Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin a támadás folytatására adott parancsot Luhanszk elfoglalása után


Egy gazdálkodó összegyűjti a földjén talált orosz rakétadarabokat tíz kilométerre a fronttól, Dnyipropetrovszk régióban 2022. július 4-én
Egy gazdálkodó összegyűjti a földjén talált orosz rakétadarabokat tíz kilométerre a fronttól, Dnyipropetrovszk régióban 2022. július 4-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította hadseregét, hogy folytassa a támadást Kelet-Ukrajnában, miután a Kreml katonái az ukrajnai Donyec-medence területén gőzhengerként áthaladva szinte az egész luhanszki régiót elfoglalták.

Putyin július 4-én kijelentette, hogy az orosz erőknek „a korábban jóváhagyott tervek szerint kell végrehajtaniuk feladataikat”, és folytatniuk kell az előrenyomulást az egész térségben, „ahogy Luhanszkban történt”.

Az ukrán erők július 3-án este vonultak ki a szétbombázott Liszicsanszk városából, ami arra késztette Oroszországot, hogy bejelentse: teljes egészében ellenőrzi a luhanszki régiót, jóllehet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megfogadta, hogy visszaszerzik az elvesztett területeket.

„Ha hadseregünk parancsnokai kivonják az embereket a front bizonyos pontjairól, ahol az ellenség a legnagyobb tűzerővel rendelkezik, és ez Liszicsanszkra is vonatkozik, az egyetlen dolgot jelent: a taktikánknak és modern fegyvereink növekvő számának köszönhetően visszatérünk” – mondta július 3-i éjszakai videójában.

Miután nem sikerült elfoglalnia a fővárost, Kijevet, Oroszország felülvizsgálta céljait, és Ukrajna keleti részére összpontosította katonai erejét azzal a céllal, hogy elfoglalja a Luhanszki és donyecki régióból álló Donyec-medencét.

Célkeresztben Szlovjanszk

Az ukrán hadsereg vezérkara július 4-én közölte, hogy az orosz erők jelenleg arra fókuszálnak, hogy előrenyomuljanak a donyecki régióban Sziverszk, Fedorivka és Bahmut felé.

Az orosz hadsereg fokozta tüzérségi támadását a Donyeckben mélyebben található kulcsfontosságú ukrán erődítmények, Szlovjanszk és Kramatorszk ellen is.

Július 3-án hat ember, köztük egy kilencéves kislány halt meg a Szlovjanszkot érő orosz tűzben, további 19 ember pedig megsebesült – közölték a helyi hatóságok. Július 3-án Kramatorszk városát is lőtték.

Korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról számolt be Putyinnak, hogy az orosz hadsereg bevette Ukrajna keleti luhanszki régiójának teljes területét – közölte a TASZSZ szerint az orosz védelmi minisztérium.

Az ukrán katonai parancsnokság – beismerve a kivonulást Liszicsanszkból – közölte, hogy a visszavonulás mellett döntött, megmentendő katonái életét.

A háborút kell megnyernünk, nem a csatát

Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió kormányzója július 4-én a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a kivonulás Liszicsanszkból centralizált és rendezett volt, és elengedhetetlen azoknak az ukrán katonáknak a megmentéséhez, akiket a bekerítés veszélye fenyegetett.

„Katonai szempontból rossz elhagyni az állásokat, de nincs semmi kivetnivaló Liszicsanszk elvesztésében. A háborút kell megnyernünk, nem a liszicsanszki csatát” – mondta Hajdaj.

„Nagyon fáj, de ez nem a háború elvesztése” – mondta, hozzátéve: arra számít, hogy Szlovjanszkot és különösen Bahmut városát fogják most támadások érni.

„Még mindig az első számú cél számukra a donyecki régió. Szlovjanszkot és Bahmutot támadás éri; Bahmutot már nagyon keményen elkezdték lőni” – mondta.

Orosz vagyonból finanszírozná az újjáépítést Kijev

Közben a diplomáciai fronton Zelenszkij és Denisz Smigal miniszterelnök a svájci Luganóban tartott konferencián arról beszélt, hogy Ukrajnának szüksége lesz a nemzetközi közösség támogatására a háború utáni újjáépítéshez.

Smigal, aki a konfliktus kezdete óta alig utazott külföldre, a csúcstalálkozón azt mondta: „Hisszük, hogy a helyreállítás kulcsfontosságú forrása Oroszország és az orosz oligarchák elkobzott vagyona kell hogy legyen”, amelyet három-ötszázmilliárd dollárra becsült.

„Az orosz hatóságok robbantották ki ezt a véres háborút. Ők okozták ezt a hatalmas pusztítást, felelősségre kell őket vonni érte.”

Zelenszkij Kijevből videón keresztül azt mondta, hogy országában az újjáépítési erőfeszítések az egész földkerekséget szolgálják.

„Ukrajna újjáépítése az élet alapelvének, az élet tereinek helyreállítása, annak visszaállítása, ami emberré teszi az embert” – mondta.

Készült a Reuters, az AP, a TASZSZ és a dpa jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG