Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin Európának: Nem tudjátok elfelejteni az orosz gázt, de mi Kelet felé fordulunk


Orosz–kínai olajvezeték 2015. március 5-én
Orosz–kínai olajvezeték 2015. március 5-én

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön azt mondta: Moszkva azon dolgozik, hogy energiaszállítását Kelet felé irányítsa, miközben az európai országok megpróbálják csökkenteni függésüket az orosz exporttól. Szerinte Európa nem lesz képes azonnal teljesen megkerülni az orosz gázt.

Oroszország, amely a világ olajtermelésének körülbelül tíz százalékát adja, szorosabbra próbálja fűzni kapcsolatait Ázsiával és Kínával, a világ legnagyobb energiafogyasztójával, és megpróbálja diverzifikálni a szállításokat hagyományos európai ellátási piacairól.

A Moszkva ukrajnai hadművelete miatt elrendelt nyugati szankciók az ügyletek finanszírozását és a logisztikát megnehezítve mértek csapást az orosz energiaexportra.

„Az a megdöbbentő, hogy az úgynevezett barátságtalan országokból származó partnerek beismerik maguknak, hogy nem fognak tudni meglenni orosz energiaforrások, így például földgáz nélkül” – mondta Putyin a televízióban közvetített kormányülésen.

„Európában jelenleg nincs észszerű helyettesítője a gáznak.”

Azt is mondta, hogy Európa azzal, hogy az Oroszországból érkező energiaellátás megszakításáról beszél, felveri az árakat és destabilizálja a piacot.

„Barátságtalan országok ismerik el, hogy nem nélkülözhetik az orosz energiaforrásokat” – mondta Putyin.

Arról is beszélt, hogy Oroszországnak ki kell építenie az infrastruktúrát ázsiai energiaszállításai növelése érdekében.

Oroszország 2019 végén, évekig tartó fáradságos tárgyalások után kezdte meg a vezetékes gáz szállítását Kínába, miután beleegyezett az üzemanyag árának csökkentésébe.

Oroszországban a kereskedelmi és hajózási fizetési nehézségek miatt meredeken visszaesett az olajtermelés, amely az ország kulcsfontosságú bevételi forrása.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG