Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin fokozott készültségbe helyezi a nukleáris elrettentő erőket


Tüntető egy, Vlagyimir Putyint Adolf Hitlerként ábrázoló transzparenssel Olaszországban 2022. február 25-én
Tüntető egy, Vlagyimir Putyint Adolf Hitlerként ábrázoló transzparenssel Olaszországban 2022. február 25-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök fokozott készültségbe helyezte vasárnap a nukleáris elrettentő erőket.

Az államfő vezető kormányzati tisztségviselőkkel folytatott egyeztetését követően hangsúlyozta, hogy erre a NATO egyes tagállamainak „agresszív nyilatkozatai” és „törvénytelen szankciói” miatt van szükség.

„A nyugati országok nem pusztán barátságtalan gazdasági lépéseket hoznak országunkkal szemben, de a legnagyobb NATO-tagállamok vezetői agresszív nyilatkozatokat tesznek” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy ezért utasította a védelmi minisztert és a vezérkari főnököt, hogy helyezzék különleges harci szolgálati rendbe a nukleáris elrettentő erőket.

Az orosz elnök néhány napja soha nem tapasztalt következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha külső hatalmak megpróbálnának beavatkozni az ukrajnai konfliktusba.

Ukrajnai harcok

A vasárnapra virradó éjszaka nyugodtabban telt Kijevben az előző kettőnél. Mikola Povoroznik polgármester-helyettese elmondta, hogy volt néhány összetűzés a fővárosba beszivárgott orosz szabotőrcsoportokkal, de kora reggelre a városban nyugalom volt, az ukrán erők ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Elmondása szerint több orosz szabotőrcsoport még az Ukrajna elleni orosz invázió csütörtöki kezdete előtt beszivárgott a fővárosba, és most az ukrán erők védelmi vonalát megkerülve próbálnak a fővárost védő csapatok hátába kerülni. Délelőtt Kijev belvárosában ismét hallatszottak robbanások.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG