Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin karanténba vonult, miután többen koronavírusosak lettek a környezetében


Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter a Zapad-2021 hadgyakorlat helyszínén 2021. szeptember 13-án
Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter a Zapad-2021 hadgyakorlat helyszínén 2021. szeptember 13-án

Vlagyimir Putyin orosz elnök elővigyázatosságból karanténba vonult, miután a környezetében többen is elkapták a koronavírust.

A 68 éves államfő nem utazik a héten Tádzsikisztánba, ahogyan korábban tervezte, ehelyett videokapcsolaton keresztül vesz majd részt a térségbeli államok biztonsági fórumain, amelyeknek az afganisztáni helyzet lesz a középpontjában.

Moszkvai tájékoztatás szerint Putyin azután döntött a karanténba vonulásról, hogy hétfőn több személyes találkozón is részt vett, például Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és orosz paralimpikonokkal, majd Nyizsnyij Novgorod megyébe utazott, a Belarusszal közös nagyszabású hadgyakorlat helyszínére.

A RIA Novosztyi hírügynökség idézte az elnököt, aki elmondta a paralimpikonoknak, hogy aggasztja a koronavírus-helyzet a Kremlben. „Még a környezetemben is problémák vannak. Azt hiszem, hogy hamarosan nekem is karanténba kell vonulnom. Sokan betegek körülöttem” – jelentette ki.

Szigorú járványellenes szabályok

Ez azt jelzi, hogy nem váltak be teljesen a Vlagyimir Putyin megbetegedésének megelőzésére felállított szigorú szabályok. A Kreml látogatóinak speciális fertőtlenítésen kell keresztülmenniük, az elnök megkapta az orosz Szputnyik-vakcina mindkét dózisát, a sajtóeseményeken részt vevő újságíróknak több PCR-tesztet kell végezniük, illetve egyesek számára karanténkötelezettséget írnak elő, mielőtt Putyin közelébe kerülnének.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő arról számolt be, hogy az elkülönítés nincs közvetlen hatással Putyin munkájára, mindössze annyiról van szó, hogy személyes találkozókra nem kerül sor egy ideig.

A világjárvány kezdete óta más állami vezetők is karanténba kényszerültek, például Emmanuel Macron francia elnök és Boris Johnson brit kormányfő.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG