Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin: Oroszország elleni támadásként értékelünk mindenfajta agressziót Belarusszal szemben


Vlagyimir Putyin az orosz fővárosban 2023. július 21-én
Vlagyimir Putyin az orosz fővárosban 2023. július 21-én

Vlagyimir Putyin azzal vádolta meg Lengyelországot, hogy területi ambíciói vannak a volt Szovjetunió területén, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy bármifajta, Belarusz elleni agressziót támadásként értékelnének Oroszországgal szemben.

Az orosz elnök az általa vezetett Biztonsági Tanács ülésén aláhúzta, hogy a Kreml minden rendelkezésre álló eszközzel fellépne a szövetséges volt szovjet tagköztársaság védelmében.

A lengyel kormány a napokban úgy döntött, hogy katonai egységeket vezényel az ország keleti részére, miután a Wagner orosz zsoldoscsoport számos tagja megérkezett a szomszédos Belaruszba.

Szerdán Jevgenyij Prigozsin, a hírhedt katonai magáncég parancsnoka üdvözölte harcosait, és közölte, hogy ezentúl nem vesznek részt az ukrajnai harcokban, helyette afrikai műveleteikre fognak fókuszálni.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz zászlókat lobogtatva újabb Wagner-csapatok vonulnak be Belaruszba

Az előző hónapban Oroszországban zendülést indító oligarcha azt hangoztatta, hogy a Wagner-csoport a leghatékonyabb orosz fegyveres erő.

A rövid ideig tartó felkelés a zsoldosok visszavonásával ért véget, miután megállapodás született arról, hogy szabadon távozhatnak Belaruszba, vagy hazatérhetnek, ha nem akarnak betagozódni a reguláris hadseregbe.

Minszkben csütörtökön bejelentették, hogy a Wagner-katonák megkezdték a belarusz különleges erők kiképzését mindössze néhány kilométerre a lengyel határtól.

Ehhez kapcsolódóan: A Wagner a lengyel határ közelében képzi ki a belarusz különleges erőket

Vlagyimir Putyin emellett azt állította, hogy bizonyos tervek szerint lengyel–litván egységeket vetnének be az egykor Lengyelországhoz tartozó Nyugat-Ukrajnában, és végül területeket is elfoglalnának ott.

„Jól tudható, hogy belarusz földekről is álmodnak” – mondta, de semmilyen bizonyítékot nem mutatott be.

„Ami Belaruszt illeti, az része az államszövetségnek (Oroszországgal). A Belarusszal szembeni agresszió agresszióval érne fel az Orosz Föderáció ellen. Erre minden rendelkezésünkre álló eszközzel válaszolni fogunk” – emelte ki.

Lengyelország cáfolta, hogy bármifajta területi ambíciója lenne Belarusz vonatkozásában.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG