Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin taktikát vált Mariupolban


Az utcán temetnek Mariupolban 2022. április 20-án
Az utcán temetnek Mariupolban 2022. április 20-án

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy mondjon le az ostromlott ukrán kikötővárosban, Mariupolban lévő Azovstal acélgyár lerohanásának tervéről, ehelyett az orosz katonák életének védelme érdekében vegye blokád alá a létesítményt.

Egy április 21-i televíziós tanácskozáson Sojgu azt mondta Putyinnak, hogy „egész Mariupol az orosz hadsereg és a Moszkva által támogatott szakadárok ellenőrzése alatt áll”, az Azovstal gyárat pedig „légmentesen lezárták” a hetekig tartó heves bombázásban és a városszerte vívott intenzív harcokban. Mariupolban civilek tízezrei estek csapdába a segélyszervezetek által apokaliptikusnak nevezett körülmények között.

Putyin gratulált Sojgunak Mariupol „felszabadításához”, és azt mondta, hogy nem lenne praktikus megrohamozni a hatalmas ipari komplexumot.

Sojgu arról számolt be Putyinnak, hogy még mindig több mint kétezer ukrán harcos tart ki a hatalmas üzemben, amelynek nagy föld alatti részei is vannak, és azt állította, hogy az orosz erőknek csak néhány napra van szükségük ahhoz, hogy befejezzék az épületegyüttes elfoglalását.

Sojgu azt mondta, hogy több mint 142.000 civilt evakuáltak az azovi-tengeri kikötőből humanitárius folyosókon keresztül. Ennek az állításnak ellentmondanak az ukrán tisztviselők, akik szerint a háború február 24-i kezdete óta csak kis számú menekült hagyhatta el a várost.

Április 21-én reggel Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az orosz erők „szervezetlensége és hanyagsága miatt” a tervezett kilencven busz helyett, amelyek hatezer embert szállítottak volna, mindössze négy hagyta el Mariupolt április 20-án.

Telegramon kiadott közleménye szerint április 21-én folytatódik a nők, gyerekek és idősek evakuálása.

Készült a Reuters és az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG