Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Budapestre engedélyezett Putyin-párti tüntetés miatt tiltakoznak a hazai ukránok


Részlet Hartyányi Jaroszlávának, az Ukrán Világkongresszus vezetőségi tagjának leveléből 2022. április 19-én
Részlet Hartyányi Jaroszlávának, az Ukrán Világkongresszus vezetőségi tagjának leveléből 2022. április 19-én

Tiltakoznak a magyarországi ukránok a Hősök terére tervezett Putyin-párti tüntetés ellen. A tervezett tüntetésen az orosz kormány politikája mellett állnának ki, és „kisöpörnék” az EU vezetőit és az USA-t Magyarországról.

„A Hősök terére egy számunkra ismeretlen magánszemély hirdetett tüntetést, ezzel lejáratva Magyarországot, Budapestet és annak szép terét” – írta a budapesti rendőrségnek címzett tiltakozó levelében Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Világkongresszus vezetőségi tagja a magyarországi ukrán önkormányzatok és civil szervezetek nevében.

Azzal érvel, hogy Ukrajna és az ukrán nép jogosan védekezik, miközben az orosz katonák által megszállt területeken az orosz hadsereg embertelen vérengzéseket hajt végre. Az agresszorral való szolidaritás pedig egyrészt sérti az itt élő ukránokat és a jóérzésű magyarokat, másrészt pedig a magyar kormány hivatalos álláspontjával és az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítséggel is szembemegy. A hírt először a 24.hu írta meg.

Háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják az orosz csapatokat Bucsában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00

A megosztott levél szerint arra kérik a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy vonják vissza a tüntetés engedélyét. A magyarországi ukránok állami önkormányzatától​ megerősítették a Szabad Európának a tiltakozólevél valódiságát.

Kisöpörnék az EU-t is, a NATO-t tartják agresszornak

Még április 10-én kezdtek ismeretlenek Putyin-párti tüntetést szervezni április 30-ra a budapesti Hősök terére. Az esemény facebookos leírásában feltűnően gyenge magyar helyesírással próbálják megszólítani a szervezők azokat, akik szerint nem az orosz hadsereg az agresszor Ukrajnában, hanem a NATO és az USA.

„Álljunk ki Oroszország mellett. Nem Oroszország az ellenség, hanem USA és az USA által az EU élére tett lefizetett bábjai. Ezek már itt élnek köztünk! Ideje kisöpörni őket!” – áll a felhívásukban. Fentiek mellett azonban hivatalosan többek között még a háború ellen is tüntetnek majd, ahogy az orosz gazdaságra kirótt szankciók ellen is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG