Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin újabb bírálója került magánzárkába


Vlagyimir Kara-Murza
Vlagyimir Kara-Murza

Négy hónapra magánzárkába helyezték Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikust, akit 25 év börtönbüntetésre ítéltek azért, mert felszólalt az ukrajnai konfliktus ellen – közölte ügyvédje kedden.

Kara-Murza – aki kettős, orosz és brit állampolgár, és akinek egészségi állapota megromlott a szibériai börtönben – a leghosszabb büntetést tölti Putyin elnök bebörtönzött bírálói közül.

Ügyvédje, Maria Eismont a Novaja Gazeta című orosz nyelvű lapnak kedden elmondta, hogy védencét január 26-án szállították át a szibériai Omszk városának börtönébe, ahol elrendelték, hogy magánzárkába kerüljön.

Két mérgezés után most 25 év börtön vár az orosz ellenzéki politikusra
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00

Eismont közölte: Kara-Murza levélben tájékoztatta őt a lépésről. A levél több részletét megosztotta az oknyomozó újsággal.

Az ellenzéki aktivista azt mondta: azért tették a szigorú magáncellába, mert nem kelt fel parancsra az ágyból, de hozzátette, hogy nem is kapott ilyen parancsot.

Ügyvédjével közölte, hogy május 26-ig marad ott, de hozzátette: „Ezek a dátumok önmaguktól meghosszabbodhatnak.”

Ehhez kapcsolódóan: „Az állam felfal téged”: Oroszországban megkezdődött a „hazaárulások korszaka”

David Cameron brit külügyminiszter hétfőn arra szólította fel Oroszországot, hogy sürgősen árulja el, hol van Kara-Murza, miután a család segítségért fordult hozzá.

Cameron azt mondta, „mélyen aggódik” a Kreml bírálójának jólléte miatt, és hozzátette: tervezi, hogy hamarosan találkozik Kara-Murza feleségével, Jevgenyijával.

„Hogy még nem őrültem meg, az csak Vologya lelkierejének és humorérzékének köszönhető” – írta Jevgenyija a férje áthelyezéséről szóló hírre.

A 42 éves férfi ellen tavaly hozták meg a példátlan ítéletet „az állam ellen elkövetett árulásért, álhírek” terjesztéséért az orosz hadseregről, valamint azért, mert egy „nemkívánatos” szervezetnek dolgozott.

A Cambridge-ben diplomát szerző Kara-Murza évekig kampányolt a Kreml ellen hozott nyugati szankciók mellett.

Ügyvédei és családja azt állítja, hogy két mérgezési kísérletet követtek el ellene, ezért úgynevezett sokidegbetegségben szenved.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG