Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A külügy szerint nem igaz, hogy magyar vétó miatt nem lett közös uniós nyilatkozat Putyinról


Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Jevgenyij Prigozsint, a Wagner Group katonai magáncég tulajdonosát és Alekszandr Lukasenko belarusz elnököt ábrázoló arcmaszkok egy szentpétervári szuvenírboltban 2023. március 19-én
Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Jevgenyij Prigozsint, a Wagner Group katonai magáncég tulajdonosát és Alekszandr Lukasenko belarusz elnököt ábrázoló arcmaszkok egy szentpétervári szuvenírboltban 2023. március 19-én

A külügyminisztérium arra a sajtóhírre reagált, amely szerint Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot adjanak ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni nemzetközi elfogatóparancsról.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) múlt pénteken adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök ellen, mert úgy véli, hogy Vlagyimir Putyint közvetlenül, vagy közvetve felelős a megszállt ukrán területeken elkövetett háborús bűncselekményekért. Az ICC főügyésze közölte azt is, hogy hivatala további elfogatóparancsok kiadását fogja kezdeményezni, ha a bizonyítékok ezt alátámasztják.

Három nappal később a Bloomberg arról számolt be, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot akartak kiadni az elfogatóparancsról, de értesülése szerint ezt Magyarország vétója miatt nem tudták megtenni. Így végül az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a saját nevében adott ki nyilatkozatot arról, hogy tudomásul veszi az ICC döntését. Josep Borrell a Twitteren azt írta, a gyerekek elhurcolása miatt Putyin ellen kiadott elfogatóparancs csak a kezdete annak az folyamatnak, melynek célja a háborús bűnösök felelősségre vonása.

Paczolay Máté külügyi szóvivő a Bloomberg értesülését hazugságnak nevezte. Az MTI-hez eljuttatott szóvivői közlemény szerint azt közölték a főképviselővel, hogy Magyarország tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését és azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni. Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene.

Az uniós külügyminiszterek is kiadtak tegnap egy, az ICC-t és ukrajnai nyomozását támogató nyilatkozatot londoni konferenciájuk közben. A nyilatkozatot Varga Judit magyar igazságügyminiszter nem írta alá.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG