Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rabokat toboroznak az ukrajnai háborúhoz Oroszországban egy videó szerint


Egy Prigozsinnak látszó férfi toboroz börtönlakókat az ukrajnai harcokhoz. Kép a videóból, 2022. szeptember 14.
Egy Prigozsinnak látszó férfi toboroz börtönlakókat az ukrajnai harcokhoz. Kép a videóból, 2022. szeptember 14.

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Navalnij csapata közzétett egy videót, amelyen valaki, aki Prigozsinnak, Putyin elnök közeli munkatársának tűnik, rabokat toboroz egy büntetőtelepen az orosz Mariföldön. Azt ígéri, hogy előbb szabadulhatnak, ha részt vesznek Moszkva háborújában Ukrajna ellen.

A szeptember 14-én közzétett videót a jelek szerint mobiltelefonnal vagy egy őr testkamerájával készítették.

A videón Prigozsinnak tűnő férfi fogvatartottak nagy csoportjához beszél egy meg nem nevezett büntetőtelepen. Az nem világos, hogy Navalnij csapata hogyan és kitől szerezte meg a videót, amelyet független forrásból nem hitelesítettek.

Rabok ezreit sorozták be?

A média az elmúlt hónapokban Oroszország különböző büntetés-végrehajtási intézeteiből idézett fogvatartottakat, akik azt mondták, hogy Prigozsin és emberei több ezer rabot soroztak be a február végén Ukrajna ellen indított orosz invázióhoz.

Prigozsin visszautasította ezeket a jelentéseket, és megismételte régi állítását, miszerint semmi köze a homályos hátterű Wagner-csoporthoz, ahhoz a félkatonai erőhöz, amelyet a Kreml a nyugati kormányok szerint konfliktusokban vetett és vet be Ukrajnában, Líbiában, Szíriában, Szudánban, Mozambikban és a Közép-afrikai Köztársaságban.

A videón látható férfi az orosz Wagner magán félkatonai csoport tagjaként mutatkozik be, és elmagyarázza, milyen feltételek vonatkoznának azokra, akik hajlandók csatlakozni a csoportjához, hogy aztán Ukrajnában harcoljanak.

A Wagner soraiban harcolnának

Azt mondja, hogy a 22 évnél fiatalabb fogvatartottaknak írásos beleegyezést kell kérniük egy hozzátartozójuktól ahhoz, hogy csatlakozhassanak a katonai csoporthoz, míg az ötven év felettiek akkor jöhetnek szóba, ha jó fizikai állapotban vannak.

A fosztogatás, az alkohol, a kábítószer és a szex a helyiekkel tilos, ahogy a visszavonulás is a hadállásokból, és a dezertálás. A dezertőröket helyben agyonlövik – mondja a férfi.

A fő cél az, hogy hat hónapig harcoljanak Ukrajnában – teszi hozzá. Akik túlélik, kegyelmet kapnak, azok pedig, akik a Wagnernél folytatnák a szolgálatot, azt is megtehetik.

„Nincs visszaút a börtönbe utána” – mondja a férfi, hozzátéve, hogy neki csak „harcosokra van szüksége a támadó egységekhez”, olyanokra, akik csak „előre tudnak menni”.

Öt perc a döntésre

A toborzó arról is beszél, hogy az ukrajnai háború nehéz, és „a Wagner-csoportnak két és félszer annyi hadianyaga van, mint amennyi a Sztálingrádért vívott csatában volt” a második világháborúban.

A férfi hangsúlyozza, hogy negyven szentpétervári fogvatartott vett részt az ukrajnai Donyeck régióban található Uhledar város hőerőművénél végrehajtott orosz támadásban.

„Késekkel behatoltak az ellenség lövészárkaiba, és elpusztították őket” – mondja a videón látható férfi, hangsúlyozva, hogy három fogvatartott, köztük egy olyan, aki 52 évéből harmincat rács mögött töltött, meghalt, és heten megsebesültek a műveletben.

A videó végén a toborzó öt percet ad a fogvatartottaknak arra, hogy döntsenek.

„Ismertek bárkit, aki ki tud hozni benneteket a börtönből? Két másik van még, aki képes erre – Allah és Isten –, de ők csak fadobozban [koporsóban] visznek ki. Én élve kivihetlek benneteket innen” – mondja a férfi, hozzátéve, hogy „nem tudlak mindig élve visszahozni benneteket”.

XS
SM
MD
LG