Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rávették Washingtont, hogy újabb félmilliárd adag vakcinát adományozzon


Moderna- és Pfizer-vakcina egy amerikai oltóponton New Hampshire-ben 2021. február 25-én
Moderna- és Pfizer-vakcina egy amerikai oltóponton New Hampshire-ben 2021. február 25-én

Az Egyesült Államok szerdán azt ígérte, hogy újabb ötszázmillió adag Covid–19-vakcinát vásárol, hogy más országoknak adományozza. Egyre nagyobb ugyanis a nyomás, hogy ossza meg készletét a világ többi részével.

Joe Biden elnök egy virtuális csúcstalálkozón tette a bejelentést, amelynek célja a koronavírus elleni globális oltási arány növelése és a világ vezetőinek összefogása a cél érdekében.

„Ahhoz, hogy legyőzzük a járványt, mindenhol le kell győznünk” – mondta Biden, miután megnyitotta a csúcstalálkozót, amelyen Nagy-Britannia, Kanada, Indonézia és Dél-Afrika vezetői, valamint az Egészségügyi Világszervezet első embere, Tedros Adhanom Ghebreyesus vett részt.

„Ez egy olyan válság, amelynek megoldásához mindenkire szükség van” – mondta Biden a 2020 eleje óta tomboló járványról, amely több mint 4 900 000 embert ölt meg.

Még mindig messze elmarad

A most ígért vakcinákkal 1,1 milliárd fölé emelkedik az Egyesült Államok adománya, amely messze elmarad attól az öt-hatmilliárd adagtól, amelyre a világ egészségügyi szakértői szerint szükség van a szegényebb országokban. Az adomány szállítása januárban indul.

Egészségügyi szakértők szerint a gazdag országok nem tesznek eleget. Különösen az Egyesült Államokat bírálják, amiért emlékeztetőoltásokat tervez a már teljesen beoltott amerikaiaknak, miközben a világ lakosságának nagy része még mindig nem fér hozzá a vakcinához.

Azt mondják, hogy a tervezett amerikai vakcinaadományok üdvözlendők, de nem elegendők, és megjegyzik, hogy a Pfizer oltóanyaga nehezen szállítható és alkalmazható a szegényebb országokban, ahol nincs megfelelő infrastruktúra a tárolásukhoz és szállításukhoz.

„Hat–kilencmilliárd adag vakcinára lesz szükségünk” a fejlődő világ beoltásához – mondta Peter Hotez, a texasi Baylor Egyetem Nemzeti Trópusi Orvostudományi Karának dékánja.

A felhalmozás újabb variánsokat eredményezhet

„Az adományok önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy véget vessünk a járványnak. A magasztos adományozási ígéretek túlnyomó többsége eddig ígéret maradt” – véli Carrie Teicher, az Orvosok Határok Nélkül programigazgatója.

A fejlődő országok vezetői arra figyelmeztetnek, hogy a gazdag országok vakcinafelhalmozása új koronavírus-variánsok kialakulásához vezethet.

Biden közölte, hogy az Egyesült Államok 370 millió dollárt biztosít „ezeknek az oltásoknak a beadásához”, és több mint 380 millió dollárt arra, hogy segítse a Globális Oltásszövetséget (GAVI) a vakcina elosztásában a leginkább rászoruló térségekben.

A Pfizer Inc és a BioNTech SE vakcináit az Egyesült Államokban fogják gyártani, és onnét viszik az alacsony és gyengén közepes jövedelmű országokba. Egy, az ügyet ismerő forrás szerint az amerikai kormány körülbelül hét dollárt fizetne adagonként.

Minden otthoni oltásra három külföldi jut

Miután az Egyesült Államokban több mint 670 000 ember halt meg a Covid–19 következtében, Biden egyértelművé tette, hogy elsődleges célja az amerikaiak beoltása. Ám a koronavírus delta-változatának terjedése és a vakcinaforgalmazás egyensúlyhiánya miatti felháborodás arra kényszeríti W​ashingtont, hogy többet tegyen.

„Elköteleztük magunkat, hogy minden egyes oltás után, amelyet Amerikában adunk be, három oltást biztosítunk a világ többi részének” – mondta Biden.

Júniusban a Biden-kormányzat beleegyezett abba, hogy ötszázmillió adag vakcinát vásárol adományozásra. A szerződés feltételei szerint az Egyesült Államok körülbelül 3,5 milliárd dollárt fizet a Pfizernek és a BioNTechnek, vagyis hét dollárt egy adagért.

Ocsmányság

A COVAX vakcinaelosztó kezdeményezés, amelyet az Egészségügyi Világszervezet és a GAVI támogat, több mint 286 millió adag Covid–19 elleni oltóanyagot szállított 141 országba a GAVI adatai szerint. Szeptemberben a COVAX-ot működtető szervezeteknek csaknem harminc százalékkal, 1,425 milliárd adagra kellett csökkenteniük 2021-es szállítási célkitűzésüket.

A beoltottak aránya egyes országokban, köztük Haitin és a Kongói Demokratikus Köztársaságban kevesebb, mint egy százalék a Reuters számlálója szerint.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kedden megfeddte a világ vezetőit a Covid–19 elleni vakcinák egyenlőtlen elosztása miatt. „Ocsmányságról” beszélt, és arról, hogy „egyesre osztályozza etikából” a Földet.

A gyógyszeripar kereskedelmi csoportjainak konzorciuma szerdán közleményében kijelentette, hogy a 2021-es globális vakcinatermelés elegendő ahhoz, hogy a gazdag országokban emlékeztetőoltásokat adjanak, a fejlődő világnak pedig adományokat biztosítsanak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG