Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy hadseregnyi rendőr razziázott Berlinben a drezdai palotából ellopott műkincsek miatt


A biztonsági kamera felvétele alapján az egyik rabló épp betöri a drezdai királyi palota kincstárának egyik kirakatát 2019. november 25-én.
A biztonsági kamera felvétele alapján az egyik rabló épp betöri a drezdai királyi palota kincstárának egyik kirakatát 2019. november 25-én.

Több mint 1500 rendőr csapottt le kedden Berlin Neukölln negyedében 18 helyszínre az évszázad műkincsrablása miatt. Három gyanúsítottat sikerült elkapni.

Összesen 1638 rendőr razziázott egyszerre 18 helyszínen kedden Berlin Neukülln negyedében, írja az AP. Tíz lakásra csaptak le, mellette több garázsra és járműre is.

A II. világháború óta történt legnagyobb műkincsrablás ügyében mozgósítottak ennyi embert a német rendőrök. Tavaly novemberben ugyanis ismeretlenek betörtek a drezdai királyi palota múzeumként működő kincstárába.

Látogatók a kirabolt ékszerszoba újranyitásakor Drezdában, 2020. május 30-án.
Látogatók a kirabolt ékszerszoba újranyitásakor Drezdában, 2020. május 30-án.

Akkor kagyjából egymilliárd euró (360 milliárd forint) értékű gyémánt- és egyéb ékszereket loptak el, döntően 18. századi műkincseket.

Jól szervezett, villámgyors rablás volt
A drezdai rablók kora reggel törtek be, ehhez először felgyújtottak egy elektromos elosztódobozt, elvágva az áramtól a környéket. Aztán gyorsan letépték a múzeum rácsait, betörték az üvegeket, egy fejszével szétverték a kirakatot és elvitték az ékszereket. A rendőrség 5-6 perc alatt a helyszínre ért de akkor már elkéstek. A rablók az autójukat hamar lecserélték, a korábbit felgyújtották.

A rendőrség a lopás után hamar félmillió euró (180 millió forint) nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Műkincsrablásra szakosodott család lehetett

A mostani, egy évvel későbbi razzia során nem csak a műkincseketés a gyanúsítottakat próbálták begyűjteni, hanem minden más lehetséges adatot, a ruháktól a elektronikus adathordozókig. A műkincseket nem találták meg

"Nagy szerencsére lett volna szükségünk ahhoz, hogy egy évvel a bűncselekmény után megtaláljuk őket"

-mondta Thomas Geitner, a berlini rendőrség szóvivője.

Hráom embert viszont szervezett bűnözés és gyújtogatás gyanújával letartóztattak. A rendőrség csak annyit árult el, hogy mind német állampolgárok, ketten 23 évesek, egyikük pedig 26 éves.

Emellett két főt biztosan keresnek még, a 21 éves Abdul Majed Remmo-t és a vele egyidős Mohamed Remmo-t.

Utóbbiak távolabbi családtagjai már börtönbüntetésüket töltik. Ahmed Remmo-t, Wissam Remmo-t és egy múzeumi őrként dolgozó barátjukat azért ítélték el, mert 2017-ben egy félméteres, száz kg-os aranyérmét loptak el a berlini Bode múzeumból.

Az óriási pénzérme egyébként nem lett meg, a rendőrség szerint kisebb darabokra vágva adhatták el. Az utóbbi Remmo-k unokatestvérei az előbbieknek.

Meglett az autó

A rendőrség mostani munkáját az is segítette, hogy márciusban megtalálták azt az Audi S6 típusú autót, amivel a rablást végrehajtották.

Még előtte augusztusban vehette Magdeburgban egy vékony, sötét hajú fiatalember, a rabláshoz pedig átfesthetté kaz autót. A rendőrség fantomrajzot is kiadott akkor a nagyjából 25 évesnek saccolt autóvásárlóról.

A rendőrök szerint ezért is valószínű, hogy a rablást hosszzabb ideje tervezték. Emellett szerintük legalább hét ember vett részt a bűncselekményben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG