Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Reagált a magyar külügy Putyin területi követeléssel kapcsolatos megjegyzésére


Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában, a Vörös téren a nemzeti összetartozás napján 2022. november 4-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában, a Vörös téren a nemzeti összetartozás napján 2022. november 4-én

Az orosz elnök az orosz nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott november 4-i beszédében mondta azt, hogy szerinte Romániának, Lengyelországnak és Magyarországnak is lehetne területi követelése Ukrajnával szemben.

Putyin akkor egyebek között arról beszélt, hogy szerinte Lengyelország még mindig nem mondott le arról, hogy visszaszerezze a korábban elcsatolt területeket, a lengyel politikai elitben az orosz elnök szerint él az elképzelés a „tengertől a tengerig" nagy Lengyelország megteremtéséről.

Ekkor arról is beszélt Putyin, hogy noha a szovjet korszakban néhány orosz történelmi területet átengedtek Ukrajnának, az az orosz elnök szerint önkéntes alapon történt, viszont Magyarországtól, Romániától és Lengyelországtól erőszakkal csatoltak el területeket. Putyin hozzátette, hogy néhány embernek Ukrajnában el kellene gondolkodnia ezen.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az orosz elnök kijelentésére reagálva az Indexnek azt írta, hogy nem tartják helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat. Az ilyen kijelentések helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség – idézi a külügy nyilatkozatát a hírportál.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG