Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Recski sárlavina: kilenc hónap alatt egy család lakásügyét sikerült megoldani a huszonkettőből


Sártenger a Hunyadi utcában, Recsken 2023. június 24-én
Sártenger a Hunyadi utcában, Recsken 2023. június 24-én

Lassan halad a segítségnyújtás, de nem igaz, hogy nem történik semmi – mondja a tavaly júniusban sárlavinával érintett Recsk polgármestere. A kormány által bejelentett ötszázmillió nincs, helyette az MR Lakásalap próbál segíteni máshol lakhatást biztosítani a károsult családoknak, de nem mindenki tud vagy akar élni a lehetőséggel.

Egyetlen ingatlan sem sérült meg a sárlavinától a szakértői vélemények szerint, Kolontáron is visszaköltöztek a kitakarított épületekbe a vörösiszap-katasztrófa után – Nagy Sándor polgármester szerint ez lehet az oka, hogy a kormány által az ablakba kitett ötszázmillió forintról végül nem született támogatói okirat, vagyis azt a pénzt nem adták oda.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat által alapított MR Lakásalap Nkft.-t bízta meg a kormány, hogy segítsen annak a huszonkét családnak, akiknek Hunyadi utcai házát, kertjét tavaly június 8-án elöntötte a lezúduló sár a lakásuktól pár száz méterre, a hegytetőn létesített NER-közeli bányából.

A polgármester szerint nagy lehetőség a lakásalap segítsége, ugyanakkor úgy látja, hogy nem minden család tud élni vele. Akiknek napi megélhetési gondjaik vannak, azok nem tudják vállalni, hogy például a kétmillióra értékelt házuk és egy felajánlott tízmilliós ház közti nyolcmilliós különbséget akár kamatmentes hitelként fizessék, mert nem tudnak havi ötvenezret sem előteremteni a jellemzően alkalmi munkáikból – mondta a Szabad Európának Nagy Sándor.

Korábbi cikkünk a témában: Recsk polgármestere: Hol volt a felügyelet? Felháborító, hogy ez megtörténhetett

Elismerte, hogy nem olyan gyorsan történnek a dolgok, mint ahogy az emberek elvárnák, de az nem igaz, hogy nem történik semmi. Mint mondta, nehézkes a bürokratikus folyamat az értékbecsléstől kezdve a rendezetlen jogviszonyokon keresztül a házakat terhelő hitelekig. Úgy tudja, hogy a bányahatóság által előírt munkákat elvégezték a bányában, azóta nem volt sárlefolyás.

A károsult Hunyadi utcai lakóknak nem kell elmenniük a területről, mindenkinek saját döntése a költözés. Többen a készülő kártérítési pertől remélnek megoldást a helyzetükre – mondta a polgármester.

Úgy tudjuk, egy család már elköltözött az utcából a lakásalaptól függetlenül, saját erejéből, egy másik család pedig a nonprofit szervezet által felajánlott recski házba költözhetett be. Korábbi házát a bánya vette meg, az azért kapott összeget kifizette a lakáslapnak az új házért, a különbözetet pedig havi részletekben fogja fizetni.

MR Lakásalap: Alacsony a motiváltság a mobilitásra

A lakásalap konkrét ingatlanlistát mutatott be az érintetteknek, amelyek közül válogathatnak, vásárolni és bérelni is lehet különféle feltételekkel. Adósságrendezési szakembereket is bevontak, mert sok érintett házát hitel terheli, ami nehezíti az előrelépést. Néhány esetben az ingatlan tulajdonviszonyait is tisztázni kell.

Három további család csereingatlanba költözése is folyamatban van, négy család pedig jelezte, hogy nem szeretne elköltözni másik ingatlanba – közölte az MR Lakásalap.

„A mobilitás iránti motiváltság és a lakásalap által kínált lakhatási megoldásokban való együttműködési szándék összességében inkább alacsonynak mondható” – fogalmazott a szervezet.

Próbaper: szakértői véleményre várnak

Az ügyben több családot is Magyar György ügyvédi irodája képvisel. Miután a bányával peren kívül nem sikerült megegyezni, kártérítési pert fognak indítani, először egy próbapert az egyik károsult család képviseletében. Ehhez azonban megvárják az ügyben indult rendőrségi nyomozásban kirendelt igazságügyi szakértő jelentését a keletkezett károkról, hogy a polgári perben már erre se kelljen időt vesztegetni, és a már létező kárszakértői véleményre tudják alapozni a követeléseiket, kiegészítve a sérelemdíjakkal – mondta a Szabad Európának Magyar György.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG