Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Reddites fórumozók rengetik meg a Wall Streetet


New-York-i GameStop bolt 2011. november 25-én.
New-York-i GameStop bolt 2011. november 25-én.

Óriási buborékokat fújnak épp az USA-ban a Reddit fórumain megszerveződött kisbefektetők. Eddig ezt egyes, shortolási stratégiát folytató tőkealapok bánták, de még biztosan nincs vége az ügynek.

A Melvin Capital befektetési alap a napokban elvesztette vagyonának harmadát, és azonnali 2,75 milliárd dolláros (812 milliárd forintos) tőkeinjekcióra volt szüksége, hogy nem menjen teljesen csődbe.

A cégnek év elején még 12,5 milliárd dollárnyi tőzsdei eszköze volt, de ellenük fordult reddites fórumozók közössége, ami egyelőre hatalmas veszteséget okozott nekik.

Összefogtak a kisbefektetők

Sok más céghez hasonlóan ugyanis a Melvin Capital is élt az úgynevezett shortolás eszközével. Ez azt a stratégiát jelenti, hogy a befektető arra fogad, hogy az adott cég részvényárfolyama rövid időn belül csökkenni fog.

Shortolás, azaz a "rövidre eladás"
A határidős ügyletnek többféle módja lehetséges. De leegyszerűsítve ilyenkor a befektető arra köt megállapodást egy másik féllel, hogy bizonyos idő múlva, adott áron el fog adni neki meghatározott számú értékpapírt. Ha az időszak alatt ennél lejjebb esik az értékpapír értéke, akkor a befektető keres az ügyleten. Viszont ha emelkedik, akkor bukik, és mivel nincs felső határa az emelkedésnek, a lehetséges veszteség mértékének sincs. Tőkeáttételes ügyletekkel pedig a lehetséges veszteség és nyereség is hatványozható. A "short" ellentéte a "long" pozíció, amikor a befektető megveszi a részvényt, és csak várja, hogy felmenjen az értéke.

Mások mellett Melvin Capital például a GameStop nevű amerikai céget gondolta túlértékeltnek, és a részvényárfolyamuk esésére fogadtak sok pénzzel.

A világ egyik legnagyobb tőzsdei kisbefektetői fóruma, a Reddit Wallstreetsbets alfóruma viszont összefogott, és januárban a kisebb befektetők kitartóan elkezdték venni a GameStop részvényeit. A cég részvényárfolyama kilőtt, a tavaly év végi értékének most is a 17-szeresénél jár, elképesztő veszteségeket okozva mindenkinek, aki az esésére játszott.

A GameStop egy hagyományos, fizikai bolthálózattal rendelkező videójátékos üzletlánc, ami nehezen tartja a versenyt az online versenytársakkal. A cég működésében semmi olyan nem történt, ami alapján nagyságrendekkel értékesebbnek lehetne tartani, mint egy hónapja.

Egy fő ötletgazda lehetett?
Sokan – például a Wall Street Journal is – az egyik ismertebb fórumozót, egy 34 éves Massachusetts-i képzett pénzügyest, Keith Patrick Gillt sejtik az ügy mögött. Ő több platformon a GameStop vételére buzdított jó ideje vicces és komoly tartalmakkal egyaránt, miközben már egy éve vette a cég részvényeit.

A fórumozók viszont nem csak a GameStop érdekében kezdtek befektetni. Hanem például az AMC mozihálózat, a BlackBerry, a Macy's áruházlánc vagy számos más olyan cég részvényeit is elkezdték erősen vásárolni, ahol úgy gondolták, hogy a short pozíciók gyengítik árfolyamot. A nyersanyagpiacokon is megjelentek, az ezüst árát például hétéves maximumára vitték fel, írja a Bloomberg.

Vagy épp fórumozók elkezdték venni a korábban viccnek induló Dogecoin (~"kutyipénz") kriptovalutát is, hétszeres árfolyamelkedést hozva.

A reddites alfórum létszáma folyamatosan nő, már 7-8 millió érdeklődő körül lehet. Idén pedig short pozíciókra fogadók összesen nettó 54 milliárd dolláros (16 ezer milliárd forintos) veszteségnél járnak az USA-ban. Értelemszerűen akik bármilyen ügylettel az adott árfolyamok emelkedésére fogadtak, azok sokat nyertek eddig.

Beszállnak a nagykutyák

Az akció múlt hét végére már elérte a döntéshozók figyelmét is. A Tesla vezetője, Elon Musk bátorította a fórumozókat és szólalt fel a shortolás egész intézménye ellen. A Teslát egyébként évek óta kiugróan túlértékeltnek tartják az elemzők a cég jövedelemtermelő képességéhez képest.

Csütörtökön viszont több telefonos tőzsdei app felfüggesztette a GamesStopnál és néhány más cég részvényénél a vételi lehetőséget. Ez csak a kisbefektetőket érintette érzékenyen, jelentős részük ugyanis a Robinhood nevű, ingyenes kereskedési lehetőséget kínáló appot használta az USA-ban. A GameStop például rögtön elvesztette az értékének csaknem felét, írta a CNN. Azóta egyébként részlegesen visszaállították ezt a lehetőséget.

A demokrata Alexandria Ocasio-Cortez kongresszusi képviselő "elfogadhatatlannak" nevezte a Robinhood csak vételt korlátozó intézkedését. Ehhez például a republikánus szenátor, Ted Cruz is csatlakozott.

Vagy Elizabeth Warren szenátor a buborékokkal kísérletező kisbefektőket és a shortoló nagyobb szereplőket is bírálta és jobb szabályozásért szólalt fel. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és a Biden elnök stábja is közölte, hogy figyelik a helyzetet, írja a Marketwatch.

"Valaki meg fogja égetni magát. Ahogy a csordaszellemnél lenni szokott, végül nagyon magas árnál fognak beszállni az emberek, és megégetik magukat"

– mondta a helyzetről a hétvégén Richard Fisher, a dallasi Fed korábbi vezetője a CNN-nek. Más elemzők az 1990-es évek végi dotcom-lufihoz hasonlították a jelenséget a Marketwatch-nak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG