Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rejtélyes gyermekbetegség terjed Nyugat-Európában és Amerikában


Hepatitis, agyhártyagyulladás és HPV ellen oltanak be egy 12 éves kislányt Kaliforniában 2021. augusztus 19-én
Hepatitis, agyhártyagyulladás és HPV ellen oltanak be egy 12 éves kislányt Kaliforniában 2021. augusztus 19-én

Egészségügyi tisztviselők azt mondják, hogy több esetben is észlelték gyerekeknél azt a rejtélyes májbetegséget, amelyet először Nagy-Britanniában azonosítottak. A fertőzés átterjedt Európára és az Egyesült Államokra is.

A múlt héten brit tisztviselők 74 olyan hepatitises vagy májgyulladásos esetről számoltak be, amelyeket január óta találtak gyermekeknél. A szokásos, fertőző hepatitist okozó vírusokat most nem észlelték, a tudósok és az orvosok más lehetséges forrásokat is mérlegelnek, beleértve a Covid–19-et, egyéb vírusokat és környezeti tényezőket is.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) keddi közleménye szerint további hepatitises eseteket azonosítottak Dániában, Írországban, Hollandiában és Spanyolországban, de azt nem részletezik, hogy pontosan hányat. Az amerikai hatóságok kilenc akut hepatitisesetet észleltek Alabamában egy és hat év közötti gyermekeknél.

„Az enyhe májgyulladás nagyon gyakran jelenik meg a gyerekeknél különböző vírusfertőzéseket követően, de amit most látunk, az valami egészen más” – mondta Graham Cooke, az Imperial College London fertőző betegségekkel foglalkozó professzora. Az Egyesült Királyságban előforduló esetek egy része speciális ellátást igényelt a májbetegségekkel foglalkozó osztályokon, néhányan májátültetésre szorultak.

Aligha a Covid miatt

Cooke nincs meggyőződve arról, hogy a Covid–19 a ludas a dologban.

„Ha a májgyulladás a Covid következménye lenne, meglepő volna, ha nem látnánk szélesebb körben elterjedni az országban, tekintettel a Covid–19 jelenlegi gyakoriságára” – mondta.

„A hepatitis pontos oka ezeknél a gyermekeknél még most sem ismert” – közölte az ECDC.

Az Egyesült Királyság tudósai korábban azt mondták, hogy az általuk vizsgált egyik lehetséges ok az adenovírusok, vagyis egy gyakori víruscsalád jelenléte, amely általában olyan betegségekért felelős, mint a kötőhártya-gyulladás, a torokfájás vagy a hasmenés. Az amerikai hatóságok közölték, hogy Alabamában a kilenc, heveny májgyulladásban szenvedő gyermek adenovírustesztje pozitív lett.

Néhány orvos megjegyezte, hogy az adenovírusok olyan gyakoriak a gyermekeknél, hogy pusztán az a tény, hogy a hepatitises betegekben is találtak belőlük, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vírusok felelősek a májbetegségért.

Brit közegészségügyi tisztviselők kizárták az összefüggést a Covid–19 elleni vakcinákkal, mondván, hogy az érintett gyermekek egyikét sem oltották be.

Még semmi sem biztos

Az Egészségügyi Világszervezet megjegyezte, hogy bár Nagy-Britanniában nőtt a Covid–19-cel egy időben terjedő adenovírusok száma, e vírusok lehetséges szerepe a hepatitis kialakulásában nem világos. Néhány gyermek koronavírustesztje pozitív lett, de a WHO szerint a vírus genetikai elemzésére van szükség annak megállapításához, hogy van-e összefüggés az esetek között.

Azt mondták, hogy nem találtak egyéb kapcsolatot a gyerekek között az Egyesült Királyságban, és egyikük sem utazott a közelmúltban külföldre. Laboratóriumi vizsgálatok is folynak annak megállapítására, hogy vegyi anyag vagy méreg lehet-e az ok.

A WHO szerint Írországban ötnél kevesebb lehetséges esetet erősítettek meg, míg Spanyolországban hármat, 22 hónapos és 13 éves kor közötti gyermekeknél.

Az ENSZ egészségügyi ügynöksége szerint az elmúlt hónapban megugró esetszám és a fokozott megfigyelés miatt nagyon valószínű, hogy még több megbetegedést észlelnek, mielőtt a járvány okát azonosítanák.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG