Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rekordmértékben csökkent tavaly a népesség Japánban


Japán gyerekek egy tokiói általános iskolában 2010. szeptember 1-jén
Japán gyerekek egy tokiói általános iskolában 2010. szeptember 1-jén

Előző évben mintegy nyolcszázezerrel esett a kelet-ázsiai szigetország népessége; ez volt zsinórban a tizennegyedik év, amikor csökkenést regisztráltak.

A legfrissebb adatok szerint mintegy 122,4 millió volt 2022-ben a japán népességszám, ami egy év alatt 0,65 százalékos, vagyis nyolcszázezres csökkenést jelent. Ez az idén január 1-jei állapotot tükrözi a lakóhely-nyilvántartás alapján. Mind a negyvenhét japán prefektúrában zuhant a lakosság száma.

Ugyanakkor az országban élők száma 125,41 millió volt, ami mindössze körülbelül félmillióval kevesebb az előző évinél, ugyanis 10,7 százalékkal nőtt a japán lakcímmel rendelkező külföldiek száma.

Az adatgyűjtés 2013-as kezdete óta most ugrott meg leginkább a külföldi lakosok száma Japánban, akik így mára a társadalom 2,4 százalékát teszik ki.

Ehhez kapcsolódóan: Számokban – Elfogy-e a magyar? Az elmúlt évtized demográfiai folyamatai

A szigetország népessége 2008-ban tetőzött, és azóta folyamatosan zuhan a csökkenő születésszám miatt. Utóbbi téren tavaly negatív rekordot jegyeztek fel 771.801-gyel.

A japán miniszterelnök egyik legfőbb célkitűzéseként határozta meg a demográfiai válság megoldását. A gyerekvállalás ösztönzése érdekében évente 3,5 ezer milliárd jen (körülbelül 8700 milliárd forint) értékben tervez különböző intézkedéseket finanszírozni a következő három évben.

Szakértők szerint a terv leginkább a meglévő programok támogatását növeli, de nem oldja meg a legnagyobb problémákat.

Ehhez kapcsolódóan: Fizetett házassági szabadságot is bevetnek Kínában a születésszám növelésére

Kisida Fumio kormánya júniusban jóváhagyta a külföldiek által vállalható munkakörök bővítését, illetve megnyitotta az utat az állandó tartózkodási engedélyek megadása előtt. Ez jelentős fordulatnak számít a régóta szigorú bevándorláspolitikát folytató országban.

A bírálók úgy vélik, hogy a konzervatív vezetésnek többet kellene tennie a fizetések megemeléséért, a munkakörülmények javításáért és a társadalom befogadóbbá tételéért, hogy az ország vonzóbb legyen a külföldi munkavállalók számára.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG