Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rendkívül száraz és meleg tél nehezíti az életet Afganisztánban


 Ghor tartomány lakói arra panaszkodnak, hogy nem jutnak ivóvízhez. 2024. január 11.
Ghor tartomány lakói arra panaszkodnak, hogy nem jutnak ivóvízhez. 2024. január 11.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) arra figyelmeztetett, hogy jelentős havazás nélkül Afganisztánban hamarosan súlyos aszály várható.

Az X közösségi médiaplatformon, a korábbi Twitteren közzétett közleményében az OCHA hozzátette, hogy az aszály rossz hatással lesz az ország mezőgazdaságára, a szezonális terményekre és a legelők megújulási képességére, mindez pedig az emberek tömeges elvándorlását idézheti elő.

A korábbi évekkel ellentétben az országban az idén eddig kivételesen száraz és meleg a tél. A hó és az eső hiánya meglehetősen aggasztja a háború sújtotta ország lakóit. A déli Kandahár tartományban emberek ezrei imádkoztak esőért, miközben adományokat osztottak szét közöttük. Hasonló szertartásokat terveznek több más tartományban is.

Ehhez kapcsolódóan: Világélelmezési Program: Tizenkilencmillió dollárra van szükség a földrengés sújtotta Afganisztánban

Ruhollah Amin, azafgán környezetvédelmi ügynökség tisztviselője azt mondta a dpa-nak, hogy a hegyektől szabdalt országnak hóra van szüksége a természetes gleccserek megmaradásához, amelyek jege nyár elején segíti a mezőgazdaságot és más ágazatokat.

"Ha a helyzet nem javul és a szárazság folytatódik, különösen azok a családok kerülnek veszélybe, amelyek saját maguk termelik meg az élelmüket" - mondta Arshad Malik, a Mentsétek meg a gyermekeket afganisztáni igazgatója.

A szervezet becslései szerint 7,8 millió afgán gyereknek nem lesz elegendő ennivalója 2024-ben. "Ha nem lesz hó és eső, még nagyobb veszélyben lesznek, mert a betakarítás ismét meghiúsulhat" - mondta Malik.

Szakértők szerint Afganisztán azon országok egyike, amelyeket a világon a leginkább érint a klímaválság, és az aszály az egyik ilyen következmény. Az ország még máig szenved a több évtizedes háborúk és az egymást követő természeti katasztrófák utóhatásaitól.

Kemény tél vár a Pakisztánból kiutasított, hajléktalanná vált afgán családokra
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00
Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG