Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sem a hitelezők, sem a követeléskezelők nem nyúlhatnak az szja-visszatérítéshez


Gyermekek egy budapesti játszótéren 2020. december 25-én.
Gyermekek egy budapesti játszótéren 2020. december 25-én.

A veszélyhelyzetre tekintettel döntött úgy a kormány, hogy nem lehet követelésfoglalást érvényesíteni a gyermeket nevelő magánszemélyek február 15-én érkező adóvisszatérítésnél.

A Portfolio írta meg először, hogy a hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint:

„A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Törvény) 26. alcímében foglalt, a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlege tekintetében, a Törvény 32. § (4) bekezdésében foglaltakon túl, a megállapított előlegre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti

követelésfoglalást foganatosítani nem lehet.”

Vagyis ha olyan család jut február közepén plusz pénzhez, ahol a hitelezőnek követelése áll fent az érintettel szemben, akkor a hitelező nem juthat a pénzéhez az szja-visszatérítés terhére - írja a gazdasági hírportál.

A jogosultság nem vész el

Februárban az kapja meg a családi adóvisszatérítés összegét, akinek utalási adatait ismeri az adóhatóság, például azért, mert kézhez kapja a családi pótlékot, illetve az, aki 2021. december 31-ig benyújtotta a VISSZADO-nyilatkozatát.

A jogosultság az adóvisszatérítésre ugyanakkor nem vész el, a jogosultak mindenképpen hozzájuthatnak. Azoknak, akiknek az adatait az adóhatóság nem ismeri vagy elmulasztották a nyilatkozatot benyújtani 2021. december 31-ig, azok az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetükben, vagy az szja-bevallásukban vehetik igénybe az adóvisszatérítést.

Az intézkedés Magyarországon mintegy 1,9 millió jogosultat érint. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára egy hete arról beszélt, hogy a január 18-i adatok szerint mintegy 1,4 millióan kapják kézhez a családi adóvisszatérítést már februárban. Ez a szám ugyanakkor nőhetett közben, mert ebben az adatban még nem voltak benne a január 20-ig beérkező decemberi bér- és járulékadatok.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG