Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rendőrségi helyszíneléseken használt kerékkel mértek a pásztói könyvesbolt előtt


A pásztói Líra könyvesbolt bejárata 2023. november 2-án
A pásztói Líra könyvesbolt bejárata 2023. november 2-án

Furcsa látványra lettek figyelmesek a Nógrád megyei Pásztón hétfőn a helyi könyvesbolt előtt. A kormányhivatal dolgozói egy mérőkerékkel azt ellenőrizték, hogy milyen messze van az üzlet bejárata az iskola kapujától. A boltban egyszer már razziáztak a melegekről szóló könyvek miatt.

„A Nógrád megyei kormányhivatal munkatársai rendőrségi helyszíneléseken használt mérőkerékkel mértek a pásztói könyvesbolt előtt” – mondta egy szemtanú a Szabad Európának. A hvg.hu vette észre annak a pásztói könyvesboltnak a Facebook-bejegyzését, amely arról szólt, hogy október 30-án, hétfőn megjelentek az üzlet előtt a hatóság emberei. Azt mérték meg, hogy a Líra könyvesbolt bejárata milyen messze van a helyi katolikus általános iskola, illetve a templom bejáratától.

Az üzlet bejegyzése szerint a munkatársak kissé bizonytalanok voltak a teendőik kapcsán, mert még ilyen feladatot nem bíztak rájuk”. Végül megszületett az eredmény: a könyvesbolt bejárati ajtaja és a katolikus iskola bejárati ajtaja közötti távolság kevesebb, mint 200 méter. A könyvesbolt szerint ezt megelőzően már volt egy vizsgálat náluk, amelynek célja az LMBTQ tartalmú könyvek tárolására irányult.

Mint ismert, a gyermekvédelmi törvény szerint az olyan könyvesboltokban, amelyek kétszáz méteren belül vannak iskoláktól vagy templomoktól, nem szabad szexuális másságról szóló műveket árulni.

Azok a könyvek is ebbe a kategóriába tartoznak, amelyeknek akár egy mellékszereplője vagy akár egy röpke kis eseménye is a másságra utal. Tehát idesorolandó több klasszikus, Oscar-díjas alkotás, szépirodalmi mű, krimi, népmesei gyűjtemény, mesekönyv, filmsorozatok alapján készült regények, és még sorolhatnánk tovább” – írták a bejegyzésben.

A mérés pontos eredményét nem közölték. Mi a Google Térkép alkalmazás segítségével rekonstruáltuk az eseményeket. Az applikáció szerint az iskola bejárata 160 méterre, míg a templomé 200 méterre van a könyvesbolttól.

Iskola - könyvesbolt távolság
Iskola - könyvesbolt távolság

Az üzlet az iskola és a templom bejárata mögött, egy árkádokkal fedett helyen található. Az iskolából kilépve nem látható, sőt el kell menni egészen az ügyészségig, hogy megpillanthassuk az üzletet. Megközelíteni pedig úgy lehet a könyvesboltot, ha egy lépcsőn felmegyünk az árkádsorra.

Az üzletben nem akartak nyilatkozni, mert nem számítottak ekkora hírverésre. A boltban egyébként nem láttunk elkülönítve tárolt könyveket, csak olyan művek voltak átlátszó fóliába csomagolva, amelyeket így szállítottak le – nem a tartalma miatt – a nyomdából.

Iskola - könyvesbolt távolság
Iskola - könyvesbolt távolság

Pásztón az általunk megkérdezettek nem halottak a konkrét esetről. A gyermekvédelmi törvény előírásaival azonban nem értettek egyet.

„Szomorú vagyok, hogy ilyen dolgokból keveredik kisebb botrány” – mondta egy járókelő. A középkorú hölgy nem tartja veszélyesnek a könyvesboltokat a gyerekekre. Sok minden mást viszont igen.

„Még a csokoládé- vagy az energiaital-fogyasztás is veszélyesebb ennél” – mondta nevetve.

„Felháborítónak tartom. Ez a bolt évtizedek óta itt van, nem ezzel kellene foglalkozni” – mondta egy másik arra járó pásztói lakos. „Nem is értem ezt az egészet. Sok mindent nem értek, de hát ez van” – tette hozzá. Egy babakocsit toló anya nem ért egyet a jogszabállyal.

Szerinte a melegekkel nincs semmi baj. „Nekik is ugyanolyan jogaik vannak, mint nekünk. Nevetséges ez az egész” – tette hozzá.

Nem ez az első összeütközése a hatóságokkal a második legnagyobb hazai könyvesbolthálózatnak, a Lírának. A bírálói szerint melegellenes szabályozásra hivatkozva a fővárosi kormányhivatal 12 millió forintra bírságolta júliusban a Lírát.

Ehhez kapcsolódóan: Még ősszel javítaná a kormány a melegellenes törvény híressé vált vesszőhibáját

A fogyasztóvédelmi bírságot a boltban árult Heartstopper – Fülig beléd zúgtam című könyvek esetében szabták ki, mert „az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt” – írta meg a valaszonline.hu.

A Líra azonban bírósághoz fordult. A lap szerint ugyanis akadt egy is gond. A szabályozást valószínűleg elrontották az állam részéről, a pontos szöveg ugyanis épp úgy szól a vonatkozó rendeletben, hogy nem kell „zárt csomagolásban” lefóliázva árulni ezeket a könyveket, kimaradt ugyanis egy vessző. A megjelölt termék a „többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”.

Vessző nélkül viszont ez csak azt jelentheti magyarul egy könyvesbolt esetében, hogy ha elkülönítik a terméket a többitől, akkor muszáj lefóliázniuk, vagy más zárt csomagolásba tenniük. Az RTL kérdésére az Igazságügyi Minisztérium közölte, hogy még ősszel javítanák a bakit.

Szakmai szervezetek korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy a szabályozás betarthatatlan, mert nem lehet tudni, mit jelent az, hogy nem lehet „közszemlére tenni” olyan művet, amelyben „megjelenik a homoszexualitás”.

Kerestük a kormányhivatalt is. Kíváncsiak voltunk, hogy mi lett a mérés eredménye, és hogy hány könyvesboltot ellenőriztek a megyében. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG