Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rengeteg a pedagógusállás-hirdetés Vas megyében


A tanév végére készülő rajz egy Vas megyei iskolában
A tanév végére készülő rajz egy Vas megyei iskolában

Mintegy 120 tanári állást hirdetnek Vas megyében – derül ki a Belügyminisztérium által működtetett Közszolgállás portál adataiból. Keresnek többek között tanítókat, nyelvtanárokat, matematika- és informatikatanárokat, gyógypedagógusokat. A Sárvári Tankerületi Központ szerint a jelenleg meghirdetett álláshelyek száma nem haladja meg a korábbi évek hasonló időszakának átlagát.

A Belügyminisztérium adatbázisa szerint a Sárvári Tankerületi Központ jelenleg 31 tanári állást hirdet. Leginkább tanítókat keresnek, összesen tízet, és nyolc iskola is van, ahol német- vagy angoltanárok jelentkezését várják. Öt gyógypedagógiai állást is hirdetnek, ebből négyet Kőszegre, és jó pár matek- és informatikatanárra is szükség van.

Még nem zárult le a pályázati időszak

„A Sárvári Tankerületi Központ jelenleg meghirdetett álláshelyeinek száma nem haladja meg a korábbi évek hasonló időszakának átlagát. Mivel a pályázati időszak még nem zárult le, amelynek része a nyugdíjba vonuló vagy munkahelyet váltó pedagógusok álláshelyeinek meghirdetése, így jelenleg még nem lehet az eredményességről nyilatkozni. A tankerületi központ és az intézmények vezetői a korábbi évekre jellemző pozitív szemlélettel és szakmai tudásuk mozgósításával készülnek a 2023/2024-es tanév indítására, amelynek része, hogy a nevelő-oktató munka ellátásához megtalálják a legmegfelelőbb kollégákat” – válaszolta megkeresésünkre Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója. Azt nem tudtuk meg a válaszból, hogy hány tanári státusz van összesen a tankerületben, és ezek közül jelenleg hány betöltetlen.

Nehezebbnek tűnik a Szombathelyi Tankerületi Központ helyzete, amely jelenleg 92 tanári állást hirdet a minisztériumi felületen. (Saját gyűjtésű adat. A Szombathelyi Tankerületi Központ meghirdetett pozíciói között van hat pszichológusi is, ezeket nem adtuk hozzá a számokhoz.)

A tankerületben 23 gyógypedagógust vagy logopédust keresnek, és láthatóan itt is nagy a hiány tanítókból: összesen 21 ilyen állás van meghirdetve. Idegennyelv-tanárból 14-re lenne szükség, de sok más szakos pedagógust is keresnek. A tankerületi központ nem válaszolt kérdéseinkre, így erről a tankerületről sem tudjuk, jelenleg hány álláshely betöltetlen, mint ahogy azt sem, hogy számolnak-e tanárhiánnyal a 2023/24-es tanévre.

Nyugtalanító számok

A szombathelyi tankerületben közel kétszer annyi tanuló (11.974) van, mint a sárváriban (7067), de arányaiban is jóval több a meghirdetett tanári állás. Abban valószínűleg igaza van a sárvári tankerület igazgatójának, hogy ezekből a számokból egyelőre nehéz messzemenő következtetést levonni, de az adatok nyugtalanítók. Ráadásul egyelőre nehezen felmérhető, hogy az elfogadás előtt álló státusztörvény milyen hatással lesz a tanárhiányra.

Szombathelyen az utóbbi időben egymást érték az oktatással kapcsolatos demonstrációk. Legutóbb június elején került sor ilyenre, amikor egy diákok által szervezett tüntetésen a résztvevők koporsóval és búcsúbeszédekkel temették el a magyar közoktatás. Tavaly szeptemberben hat Vas megyei iskolában volt élőlánc, szolidaritási sztrájk, október végén és idén márciusban pedig több százan tüntettek a szombathelyi városháza előtt.

Józing Antal írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG